Succese tactice pentru trupele Kievului care au spart prima linie de apărare rusă, în unele zone ale frontului. Pierderile de Leopard și Bradley, nedorite dar așteptate

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc Leopard 2 de producție germană și tanc Abrams american
Tanc Leopard 2 de producție germană și tanc Abrams american

În ultimele 48 de ore Forțele Armate ucrainene desfășoară o serie de acțiuni de luptă în mai multe direcții, simultan. Propaganda rusă susține că Ucraina folosește ”rezervele strategice, (...) iar inamicul va mai rezista cinci sau șase zile de atacuri, după care va rămâne fără abur și va intra în defensivă”.  

Kievul nu a anunțat oficial începutul contraofensivei, dar știrile de pe front vorbesc de la sine. Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în cel puțin patru secțiuni ale frontului, arată  analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

În zona Kremina, Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au respins atacurile terestre ucrainene.

La Bahmut, oficialii ucraineni au declarat la 9 iunie că forțele ucrainene au avansat cu 1,2 kilometri în operațiuni ofensive.

În vestul regiunii Donețk, lângă granița Donețk-Zaporijia, militarii ucraineni au continuat operațiuni limitate de contraofensivă și au obținut câștiguri tactice în zonă:

Harta frontului din Ucraina în regiunile Donețk - Zaporijia / 09 iunie 2023 - ISW

În vestul regiunii Zaporijia, între 8 și 9 iunie și în timpul zilei de 9 iunie, Forțele ucrainene au continuat atacurile la sol, iar o sursă rusă a sugerat că forțele ucrainene au obținut câștiguri progresive în timpul atacurilor.

În cel mai recent raport public al armatei britanice se precizează că, în ultimele 48 de ore, trupele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive semnificative în estul și sudul țării.

În unele zone, trupele ucrainene au reușit să spargă prima linie de apărare rusă. Cu toate acestea, progresul a fost mai lent în alte părți ale frontului.

 

Rusia: în 5-6 zile Ucraina rămâne fără abur și intră în defensivă

 

De partea cealaltă, expertul militar rus Vladislav Shurigin a declarat pentru Izvestia că ”30% din toate rezervele disponibile au fost deja desfășurate de-a lungul întregii linii de contact”.

Potrivit acestuia, Ucraina folosește ”rezervele strategice, (...) iar inamicul va mai rezista cinci sau șase zile de atacuri, după care va rămâne fără abur și va intra în defensivă”.

 

Contraofensiva va crește, Forțele Armate pregătesc principala lovitură - informațiile estoniene

 

Șeful centrului de informații al Forțelor de Apărare Estoniene, colonelul Margo Grosberg crede că lovitura principală în contraatac încă nu a fost dată.

Cel mai probabil, este vorba despre găsirea unor posibile puncte de descoperire a apărării. „Dar se poate întâmpla și să nu vedem o ofensivă atât de mare și de uriașă precum am văzut-o la Harkiv, toamna trecută. Să recunoaștem, Forțele Armate ale Federației Ruse au avut și ele ultimele nouă luni de pregătiri. Găsirea de locuri pentru o astfel de descoperire poate dura mult timp”, mai spune oficialul, citat de ERR.

În același timp, Forțele Armate trebuie să își întărească și aripile și flancurile pentru a nu crea o situație în care unitățile care avansează rapid să fie tăiate la un moment dat, mai spune Grosberg.

 

Pierderea de echipamente occidentale

Tanc Leopard 2 A4

Trupele ucrainene au făcut progrese în direcția sud, dar cu pierderi „semnificative” de echipamente.

ISW subliniază că oficialii ucraineni au recunoscut direct că armata se așteaptă să piardă echipamente în timpul operațiunilor de contraofensivă.

În Zaporijia, Armata ucraineană a pierdut, pe 8 iunie, două tancuri Leopard 2 și 13 vehicule de luptă ale infanteriei Bradley, a raportat analistul militar BILD Yulian Röpke.  coloana Forțelor Armate a fost învinsă din cauza depistării timpurii de către recunoașterea aeriană a inamicului.

Potrivit analiștilor, structura comandamentului rus responsabil de războiul de pe frontul de sud este neclară și probabil se dublează reciproc. Experții, analizând informațiile publice, au ajuns la concluzia că generalii Romanciuk, Teplinsky, Kuzovlevy și Gerasimov sunt responsabili de această direcție. Relația dintre ei rămâne neclară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel