Orban cere 'să nu judecăm' SUA după asaltul de la Capitoliu: „Ce se întâmplă în America e treaba lor”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul ungar Viktor Orban, unul dintre puţinii susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump în cadrul Uniunii Europene (UE), a atenţionat împotriva oricărei ingerinţe în treburile interne ale SUA după asaltul de miercuri asupra Capitoliului de le Washington, delimitându-se astfel de numeroasele condamnări ferme pe plan internaţional, informează Agerpres, care citează AFP.

"Nu ne place să fim judecaţi, prin urmare să nu judecăm alte ţări", a reacţionat vineri Viktor Orban, a cărui politică este cu regularitate criticată de instanţe internaţionale pentru atingeri aduse statului de drept. "Nu trebuie să ne amestecăm în ceea ce se întâmplă în America, este treaba lor", a insistat premierul Ungariei în timpul tradiţionalului său interviu săptămânal radiofonic. "Suntem convinşi că ei vor reuşi să-şi rezolve problemele", a mai spus el.

În timpul campaniei electorale americane, Viktor Orban a declarat că vede în realegerea lui Donald Trump "cea mai bună soluţie pentru Europa Centrală" şi s-a lăudat că a fost surprins să primească un telefon din partea preşedintelui republican în timp ce se afla în bucătărie.

De asemenea, mass-media ungare apropiate guvernului de la Budapesta l-au descris pe Joe Biden drept un "comunist" şi un "marxist". Ele au difuzat şi acuzaţiile de fraudă formulate de Donald Trump după alegeri.

Evocând violenţele de la Washington, site-ul ungar Origo a denunţat "un haos total în timpul preşedinţiei lui Biden după nişte alegeri scandaloase".

Respingerea refugiaţilor, aversiunea faţă de un echilibru al puterilor, apetenţa pentru "fake news": Viktor Orban are acelaşi stil de guvernare ca şi Donald Trump, care l-a descris în trecut drept un lider "respectat în toată Europa", care "a făcut treabă bună", comentează AFP.

După victoria lui Joe Biden, Budapesta a atenţionat SUA împotriva revenirii politice sale de "export de democraţie".

Pe vremea când democratul Biden era vicepreşedinte în administraţia lui Barack Obama, Viktor Orban, aflat la putere din 2010, era vizat constant de critici privind atingeri aduse libertăţii presei, justiţiei şi societăţii civile. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel