Marina SUA pune piciorul în nord: Oprire în premieră a unui submarin nuclear american în largul coastelor Islandei

Gheorghiță Orjanu / 27 apr 2023, 20:47
DefenseRomania

Ceea ce părea foarte puțin probabil înainte de 24 februarie 2022, tocmai s-a produs. Un submarin american cu propulsie nucleară s-a oprit în apropierea Islandei, după ce guvernul de la Reykjavik a dat, în urmă cu o săptămână, toate aprobările necesare.

Submarinul de atac rapid din clasa Los Angeles, USS San Juan (SSN 751), a efectuat, pe 26 aprilie, o scurtă oprire pentru asigurare cu provizii și schimb de personal în largul coastei de vest a Islandei, în timp ce opera în Nordul Înalt, a informat Flota a șasea americană, într-un comunicat.

Prezența lui San Juan în regiune vine după ce ministrul islandez pentru Afaceri Externe a informat Statele Unite că submarinele Marinei americane vor avea voie să facă scurte opriri în Islanda pentru a primi provizii și a face schimb de membri ai echipajului, în scopul creșterii capacității NATO de monitorizare și răspuns în Atlanticul de Nord.

„Primul submarin va face o vizită în viitorul apropiat”, a precizat guvernul islandez, pe 19 aprilie.

Deşi face parte din NATO, Islanda refuzase anterior astfel de vizite, în numele opoziţiei sale faţă de energia şi armele nucleare. Cu toate acestea, reaprovizionarea și schimbul de personal nu vor avea loc în porturile islandeze, ci „la câţiva kilometri în larg”.

Prin desfășurarea activităților de revitalizare chiar în apropierea zonei arctice a Atlanticului de Nord, submarinele americane vor avea mai mult timp la dispoziție pentru îndeplinirea misiunilor operaționale.

„Această vizită sporește conștientizarea domeniului maritim regional și crește siguranța infrastructurii subacvatice, cum ar fi cablurile submarine. De asemenea, deschide calea pentru viitoare opriri, atunci când este necesar și posibil”, a precizat Flota a șasea americană.

„Le mulțumim Aliaților noștri islandezi pentru că i-au permis lui San Juan să efectueze această scurtă oprire pentru provizii și personal în apele islandeze”, a declarat căpitanul John Craddock, comandantul Forței Operative 69. „Această vizită demonstrează puterea relației strategice dintre Islanda și SUA și a angajamentul nostru reciproc față de conștientizarea domeniului maritim și capacitățile de răspuns sporite în Arctica și Atlanticul de Nord. Posibilitatea de a efectua aceste opriri în apropierea Islandei crește foarte mult flexibilitatea noastră operațională în pasajul maritim Groenlanda-Islanda-Regatul Unit.”

Islanda și Statele Unite, ambele fiind țări membre fondatoare ale NATO, se bucură de o relație strategică de decenii, construită pe o bază de valori și abordări comune față de provocările și oportunitățile regionale. Islanda a oferit în calitate de țară gazdă sprijin aeronavelor de patrulare maritimă și recunoaștere (MPRA) ale SUA și ale aliaților, prin punerea la dispoziție a bazei aeriene Keflavik.

Islanda a găzduit, de asemenea, exercițiul Northern Viking, în aprilie 2022, un exercițiu întrunit de coaliție cu trageri de luptă, prin care s-a consolidat interoperabilitatea și pregătirea forțelor islandeze, americane și ale altor națiuni aliate. De asemenea, Islanda sprijină, în prezent, exercițiul anual de război antisubmarin al NATO - Dynamic Mongoose.

Permiterea accesului submarinelor americane în apele islandeze face parte din angajamentele de apărare ale Islandei și are o contribuție importantă la apărarea comună a statelor membre NATO. Submarinul San Juan nu deține arme nucleare și vizita sa se desfășoară în cooperare cu instituțiile islandeze cu atribuții specifice - Autoritatea de Protecție împotriva Radiațiilor, Garda de Coastă și Biroul Inspectorului General de Poliție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2023 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.1.0