ONG-ul People In Need din Cehia a fost declarat indezirabil în Rusia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministerul Justiției din Rusia a inclus organizația cehă ”Člověk v tísni” (People In Need) pe lista organizațiilor nonguvernamentale străine și internaționale ale căror activități sunt considerate indezirabile în Rusia, transmite paginaderusia.

Guvernul rus nu a motivat în vreun fel interdicția dictată, relatează Novaya gazeta. „Includerea îl lista organizațiilor indezirabile este, desigur, neplăcută, am sperat că acest lucru se va întâmpla mai târziu, dar nu suntem primii și nici ultimii alături de organizații de renume care sprijină societatea civilă rusă”, se spune pe site-ul „People in Need”.

„Va trebui să ne gândim la ce pași vom face pentru a fi mai prudenți, dar acest lucru nu înseamnă că vom înceta să lucrăm în Rusia”, se arată pe site-ul organizației.

În declarație se notează că președintele rus Vladimir Putin „vrea să guverneze cu mână forte în Rusia”, prin urmare, activitățile organizației care vizează sprijinirea societății civile din Federația Rusă „enervează regimul rus, deoarece el nu dorește să funcționeze transparent, democratic și nu vrea să fie sub control public”.

People in Need” este a 19-a organizație din registrul „indezirabili”: includerea în listă înseamnă înghețarea conturilor din Rusia și închiderea filialelor. Dacă va continua să lucreze, ONG-ul riscă o amendă, iar angajații pot fi urmăriți administrativ și penal, notează Novaya Gazeta.

ONG-ul ”People in Need” a fost înființat în 1992 de un grup de corespondenți de război pentru a ajuta civilii din zonele de război. Organizația oferă asistență umanitară în întreaga lume, ajută la combaterea sărăciei, sprijină societatea civilă și protecția drepturilor omului, în special în țările cu regimuri autoritare.

 

Sponsori

 

ONG-ul operează în peste 30 de țări din Africa, Orientul Mijlociu și Europa de Est. Printre sponsorii și partenerii organizației se află Banca Mondială, Comisia Europeană, agenții ONU, Departamentul de Stat al SUA și alte agenții guvernamentale și binecunoscute organizații non-profit și structuri „indezirabile” în Rusia, precum Fundația „Open Society” a lui George Soros și Institutul Național Democrat al guvernului american.

„Această organizație (People in Need) a fost prima, care la începutul celui de-al doilea război cecen a reușit să organizeze convoiuri alimentare în Cecenia, care era închisă pentru alte ONG-uri. Convoaiele, desigur, erau păzite de soldați ruși. Chiar și atunci autoritățile au acceptat ajutorul acestei organizații, considerând aparent că nu este doar dorit, dar necesar”, a scris Svetlana Gannușkina, președinte al Comitetului ”Asistența Civică”, pe pagina sa de Facebook.

De la izbucnirea conflictului militar în estul Ucrainei, în 2014, People in Need a acordat asistență umanitară locuitorilor din regiune până în 2016, după care autoritățile separatiste au revocat acreditarea acordată acestei organizații umanitare, acuzând-o de „acțuni distructive” și „scheme de corupție”.

Vezi și: Ucraina se aşteaptă la menţinerea ajutorului militar american

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel