Ucraina se aşteaptă la menţinerea ajutorului militar american

S.I. Catalin / 12 noi 2019 / 09:53

Ucraina se aşteaptă ca Statele Unite să menţină sau chiar să sporească ajutorul militar pentru Kiev anul viitor, în ciuda faptului că problema face parte dintr-o luptă politică la Washington asupra procedurii de impeachment ce-l vizează pe preşedintele Donald Trump, a declarat ministrul apărării Andrii Zahorodniuk, citat luni de Reuters, preluat de Agerpres.

Trump este acuzat de adversarii săi democraţi că a îngheţat aproape 400 milioane de dolari ajutor de securitate destinat Ucrainei pentru a face presiune asupra preşedintelui Volodimir Zelenski să deschidă investigaţii în legătură cu principalul rival al preşedintelui american pentru cursa prezidenţială din 2020.

Trump a numit procedura de impeachment (punere sub acuzare şi destituire n.r.) o vânătoare de vrăjitoare.

Statele Unite au fost cel mai mare binefăcător al Ucrainei după anexarea Crimeii de către Moscova în 2014 care a aruncat relaţiile dintre Vest şi Rusia la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. SUA au acordat Kievului ajutor de securitate de 1,5 miliarde de dolari în perioada 2014-2019.

Trump a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei de 391 milioane de dolari aprobat de Congres în iulie, dar a spus că nu a existat un "quid pro quo" (serviciu contra serviciu) pentru a-l debloca. Ajutorul a fost deblocat până în septembrie.

Ucraina a folosit ajutorul pentru a achiziţiona hardware precum rachete antitanc Javelin, lansatoare de grenade, radare şi ochelari de vedere de noapte pentru a lupta împotriva forţelor susţinute de Rusia într-un conflict în regiunea Donbas ce a ucis peste 13.000 de persoane din 2014.

Zahorodniuk a spus că durata scurtă a îngheţării ajutorului înseamnă că nu are impact material. El a declarat într-un interviu pentru Reuters că Ucraina se aşteaptă la aceeaşi sumă de ajutor, "dacă nu mai mare", în 2020 şi intenţionează să achiziţioneze mai multe rachete Javelin.

"Există o opinie generală comună atât în guvern, cât şi în Congres că ar trebui ridicat", a spus el, citând ceea ce a numit ca fiind viziunea pozitivă a Washingtonului asupra demarării reformelor de către Zelenski.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy