Olanda urmează exemplul altor state europene şi creşte bugetul pentru apărare. Prima decizie: Mai multe avioane F-35

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Noua agresiunea rusă în Ucraina a adus interesul pentru consolidarea apărării Europei în centrul atenției, iar multe state membre NATO au decis să-şi crească semnificativ cheltuielile pentru apărare. Olanda se numără printre aceste state și s-a angajat să aloce încă 5 miliarde de euro pe an la bugetul militar, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 40%.

Olanda ar fi trebuit să achiziționeze 46 de avioane de luptă F-35, dar recent a luat decizia să cumpere 52 [încă șase]. În plus, vor fi comandate încă patru drone MQ-9 Reaper, precum și un număr suplimentar de rachete de croazieră Tomahawk.

Pentru Koninklijke Luchtmacht (KLu, Forțele Aeriene Regale Olandeze), obiectivul principal este achiziționarea a încă șase avioane F-35A, ceea ce ridică numărul total la 52. Acest lucru va permite crearea unei a treia escadrile care se va alătura Escadrilei 313 Volkel și Escadrilei 322 Leeuwarden. 

Noua agresiunea rusă în Ucraina a adus interesul pentru apărarea Europei în centrul atenției, iar multe state membre NATO au decis să-şi crească semnificativ cheltuielile pentru apărare. Olanda se numără printre aceste state și s-a angajat să aloce încă 5 miliarde de euro pe an la bugetul militar, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 40%. 

Viitoarele cheltuieli pentru apărare sunt prezentate într-o carte albă a apărării – “A Stronger Netherlands, A Safer Europe: Investing in a Robust NATO and EU” - care a fost prezentată de ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, la 1 iunie.

Cartea albă menționează, de asemenea, că "întreaga flotă de F-35 va fi echipată cu arme moderne cu rază lungă de acțiune și de precizie" și că se analizează utilizarea pe viitor a avioanelor de luptă fără pilot. Angajarea cu rază lungă de acțiune și suprimarea apărării aeriene inamice sunt considerate aspecte importante ale viitoarelor operațiuni pe care Forțele Aeriene Regale Olandeze trebuie să poată să le îndeplinească.

Cercurile guvernamentale din Amsterdam au comentat faptul că regatul ia în considerare o comandă pentru un număr nespecificat de sisteme de rachete de artilerie mobile [HIMARS].

Noile achiziții planificate de Ministerul olandez al Apărării au o valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari, o creștere de aproape 40% față de cele 12,4 miliarde de dolari anunțate recent. 

Scopul final al autorităților olandeze este de a atinge un angajament asumat în cadrul NATO de a aloca 2% din PIB-ul țării pentru apărare. Această cotă a fost de 1,43% în Olanda anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel