Avioane de atac A-10 Thunderbolt II pentru Ucraina? Statele Unite ar fi dispuse să le ofere, dar Kievul vrea avioane F-16 pentru că răspund mai bine nevoilor actuale

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina nu are nevoie de vechile avioane de atac americane A-10 Thunderbolt II (poreclite şi The Warthog), deoarece speră să primească de la Washington avioane mai moderne, precum F-16, a spus Iuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării.

Iuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a precizat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru publicaţia americană Military.com că Forțele Aeriene Ucrainene au nevoie de avioane de luptă "mai moderne" decât A-10 Warthog.

Acesta a ţinut să sublinieze că oficialii de la Kiev au dreptul să spere că SUA ar putea să furnizeze avioane F-16, care sunt folosite în prezent de mai multe state membre NATO.

Dacă partea ucraineană le va primi, va fi mai ușor pentru Forţele Aeriene Ucrainene să obțină piese de schimb pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă, a conchis Sak.

Într-un alt interviu, de această dată acordat publicaţiei Air Force Magazine, Sak a ţinut să precizeze că aeronavele A-10 nu vor putea proteja spaţiul aerian al Ucrainei de avioanele şi rachetele ruseşti, deoarece acestea sunt avioane de atac la sol - ceea ce le face să fie ținte excelente pentru avioanele de luptă și apărarea aeriană rusească, deoarece zboară la altitudine joasă.

,,Solicităm de mult timp avioane de luptă de la partenerii noștri", a declarat Yuri Sak, pentru Air Force Magazine, insistând să precizeze că Ucraina are ,,nevoie de avioane de luptă la standarde occidentale".

Publicaţia Air Force Magazine aminteşte că ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Rezniko, a discutat despre nevoile actuale ale Ucrainei pe câmpul de luptă la o întâlnire din 20 iulie a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina, condus de secretarul american al apărării Lloyd J. Austin.

În urma reuniunii, reprezentanţii Forțelor Aeriene ale SUA au precizat că au început discuțiile privind modul în care Ucraina ar putea primi avioane occidentale, cum ar fi A-10, dar partea ucraineană a precizat că avioanele de acest tip nu vor putea răspunde nevoilor actuale ale armatei ucrainene.

Analiştii militari ai Air Force Magazin sunt de aceiaşi părere - pentru a ținti pozițiile forţelor armate ruse de pe teritoriul ucrainean, Ucraina are nevoie de avioane de luptă performante, cum ar fi F-16 - nu de aeronave de atac la sol, cum ar fi flota de avioane A-10 de care vrea să scape în următorii ani U.S. Air Force.

Subiectul transferului unor avioane A-10 Thunderbolt II nu este unul nou, dar a fost readus în dezbatere săptămâna trecută când șefului Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, Charles Brown, și ale secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall au declarat că o parte din avioanele de acest tip - la care U.S. Air Force vrea să renunţe - ar putea fi oferite Ucrainei.

Generalul Charles Brown a declarat atunci că, mai devreme sau mai târziu, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor renunța la avioanele sovietice și vor trece la modele occidentale. Frank Kendall nu a oferit nicio informație clară la întrebarea jurnalistului David Ignatius de la Washington Post cu privire la scoaterea din uz a 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II în anul fiscal 2023 (care începe la 1 octombrie) și posibilitatea transferului acestora către Ucraina.

Întrebat de ce SUA nu oferă Ucrainei o parte din vechile sale A-10 Warthogs – pe care U.S. Air Force vrea să le retragă din serviciu – Kendall a spus că „în mare parte” depinde de Ucraina să decidă aeronavă pe care dorește să o primească. 

Cu alte cuvinte, cererea pentru avioane A-10 trebuie să vină din partea oficialilor militari ucraineni, deoarece aceştia ştiu cel mai bine de ce echipamente şi arme occidentale are nevoie armată ucraineană pentru a respinge înaintarea trupelor ruse.

De la începutul agresiunii militare ruse, mai mulţi militari şi oficiali ucraineni au precizat că Forţele Aeriene Ucrainene are nevoie de avioane de multă occidentale, cum ar fi F-15 și F-16 .

,,Generalul Brown a răspuns la această întrebare cu privire la ce avioane de luptă ar putea fi interesată Ucraina. Asta depinde în mare măsură de Ucraina. Sistemele americane mai vechi sunt luate în calcul", a răspuns Kendall la întrebarea dacă după retragerea unor avioane A-10 Thunderbolt II din dotarea U.S. Air Force acestea ar putea fi oferite Ucrainei.

,,Vom fi deschiși la discuții cu ei (n.r. a ucrainenilor) cu privire la cerințele lor și la modul în care am putea fi capabili să le satisfacem", a declarat Kendall.

Aceste două declaraţii nu foarte clare au fost suficiente pentru ca mai multe publicații să scrie despre transferul de avioane de atac A-10 către Ucraina.

Trebuie amintit că, în martie, Frank Kendall, întrebat de jurnaliști despre posibilitatea de a înarma Forțele Aeriene ale Ucrainei cu aceste avioane de atac, a răspuns că nu avea informaţii cu privire la intenţii ale SUA de a furniza A-10 Ucrainei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel