Avioane de atac A-10 Thunderbolt II pentru Ucraina? Cât de posibil este transferul şi cine decide în privinţa lui

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai multe avioanele de atac la sol A-10 Thunderbolt II din inventarul forțelor aeriene americane vor fi retrase foarte curând. Acestea sunt semnalele care vin de la Washington şi care i-au făcut pe mulţi analişti militari să speculeze ca SUA ar putea să pregătească un eventual transfer de aeronave A-10 către Ucraina.

 

Ucraina ar putea primi legendarul avion american A-10 Thunderbolt II poreclit The Warthog, aşa au titrat ieri mai multe publicaţii occidentale din domeniul apărării. Vestea că Ucraina ar putea primi legendarul avion de atac american A-10 s-a răspândit rapid pe internet.

Dar, trebuie ținut cont de faptul că, în acest caz particular, "poate" este exclusiv interpretarea cuvintelor șefului Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, Charles Brown, și ale secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall, în timpul Forumului de Securitate Aspen.

Totuşi, este prea devreme să vorbim despre transferul aeronavei de atac către Forțele Armate Ucrainene, dar Frank Kendall, secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, nu a exclus această posibilitate. Acesta a fost comentariul lui după ce generalul Charles Quinton Brown a spus că Ucraina ar trebui să renunțe la avioanele sovietice.

Potrivit generalului, există o serie de alte avioane pe care Ucraina le-ar putea primi. În special, Gripen, care este folosit de Cehia, precum și Eurofighter sau Rafale . În orice caz, nu avioane de fabricație rusească.

Până în prezent, numai Forțele Aeriene ale SUA au operat A-10, o aeronavă emblematică, cunoscută în principal pentru sunetul pe care îl scoate tunul GAU-8/A Avenger de 30 mm.

Generalul Charles Brown a declarat că, mai devreme sau mai târziu, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor renunța la avioanele sovietice și vor trece la modele occidentale. Frank Kendall nu a oferit nicio informație clară la întrebarea jurnalistului David Ignatius de la Washington Post cu privire la scoaterea din uz a 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II în anul fiscal 2023 (care începe la 1 octombrie) și posibilitatea transferului acestora către Ucraina.

Întrebat de ce SUA nu oferă Ucrainei o parte din vechile sale A-10 Warthogs – pe care U.S. Air Force vrea să le retragă din serviciu – Kendall a spus că „în mare parte” depinde de Ucraina să decidă aeronavă pe care dorește să o primească. 

Cu alte cuvinte, cererea pentru avioane A-10 trebuie să vină din partea oficialilor militari ucraineni, deoarece aceştia ştiu cel mai bine de ce echipamente şi arme occidentale are nevoie armată ucraineană pentru a respinge înaintarea trupelor ruse.

De la începutul agresiunii militare ruse, mai mulţi militari şi oficiali ucraineni au precizat că Forţele Aeriene Ucrainene are nevoie de avioane de multă occidentale, cum ar fi F-15 și F-16 .

,,Generalul Brown a răspuns la această întrebare cu privire la ce avioane de luptă ar putea fi interesată Ucraina. Asta depinde în mare măsură de Ucraina. Sistemele americane mai vechi sunt luate în calcul", a răspuns Kendall la întrebarea dacă după retragerea unor avioane A-10 Thunderbolt II din dotarea U.S. Air Force acestea ar putea fi oferite Ucrainei.

,,Vom fi deschiși la discuții cu ei (n.r. a ucrainenilor) cu privire la cerințele lor și la modul în care am putea fi capabili să le satisfacem", a declarat Kendall.

Aceste două declaraţii nu foarte clare au fost suficiente pentru ca mai multe publicații să scrie despre transferul de avioane de atac A-10 către Ucraina.

Trebuie amintit că, în martie, Frank Kendall, întrebat de jurnaliști despre posibilitatea de a înarma Forțele Aeriene ale Ucrainei cu aceste avioane de atac, a răspuns că nu avea informaţii cu privire la intenţii ale SUA de a furniza A-10 Ucrainei.

În orice caz, transferul unor avioane A-10 Thunderbolt II către Ucraina a devenit deja un subiect intens discutat, dar după cum bine au remarcat analiştii militari ucraineni ai publicaţiei DefenseExpress, trebui bine analizat dacă acest avion de atac va fi util pentru Forțele Aeriene Ucrainene.

În ceea ce privește A -10 Thunderbolt II, acesta este un avion de atac care a fost conceput pentru a distruge convoaie de tancuri şi vehicule blindate inamice. Discuțiile despre transferul aeronavei în Ucraina au început în primăvară, când coloane de tancuri rusești se îndreptau spre Kiev în coloane.

A -10 Thunderbolt II este proiectat să atace forțele inamice pe linia frontului, deoarece dispune de o mulțime de sisteme de arme. Aeronava Fairchild Republic este echipată cu un tun automat GAU -8 Avenger de 30 mm cu o greutate de aproape 2 tone, care poate trage aproape 4.000 de cartușe pe minut. În timpul Operațiunii Desert Storm, aeronava de atac a distrus aproximativ 900 de tancuri, 1.200 de piese de artilerie și 2.000 de alte tipuri de echipamente militare.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel