Oficial ucrainean la ONU: Rusia vrea să amplaseze arme nucleare în Crimeea

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia continuă pregătirea infrastructurii sale militare în Crimeea ocupată pentru desfășurarea de arme nucleare în zonă, a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, Volodymyr Yelchenko, la conferinţa Consiliului de Securitate al ONU privind situația din Ucraina, care a avut loc la New York, 30 octombrie.

Reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Vladimir Ilcenko a declarat că Rusia și-a sporit de două ori prezența militară în peninsula Crimeea, potrivit UNIAN.

,,Rusia a dublat puterea armatei sale pe peninsulă și continuă pregătirea infrastructurii militare pentru desfășurarea armelor nucleare, inclusiv renovarea instalațiilor de depozitare a focoaselor nucleare sovietice", a spus Yelchenko.

El a adăugat că Rusia a folosit Marea Azov ca un canal suplimentar de legătură pentru a furniza din Crimeea arme către forțelor militare din Donbas .

,,Conform informațiilor noastre, Rusia nu a renunțat la ideea de a avea un coridor terestru în Crimeea. În plus, amenințarea unui atac maritim din direcția Azov în cazul unei confruntări militare la scară largă rămâne o sursă de destabilizare a securității în regiunea Donetsk ", a spus ambasadorul.

Diplomatul a declarat că, începând cu 2014, în peninsula Crimeea au fost aduși peste 100 de mii de cetățeni ruși. Potrivit lui, aceasta este o politică de deznaționalizare.

Rusia are deja instalate în Crimeea mai multe sisteme de rachete sol-aer S-400 Triumf

La sfârşitul luni septembrie Rusia a desfăşurat în Crimeea un al treilea divizion - subunitate - de rachete mobile sol-aer S-400.

Noua subunitate de rachete sol-aer S-400 Triumf a fost instalată în Evpatoria, pe coasta vestică a Crimeei, permiţându-i să monitorizeze zona de vest a Mării Negre, pe o rază de 600 km, acest sistem având o rază de interceptare a ţintelor aeriene de 400 de km la o înălţime de până la 30 de km.

Potrivit presei, Rusia va putea astfel monitoriza zona dintre Bosfor şi Odesa şi părţi din Turcia, Bulgaria, România, Republica Moldova şi Ucraina.

Rusia lucrează şi la modernizarea buncărelor nucleare din enclava Kaliningrad

În luna octombrie CNN a publică mai multe fotografii care se presupune că au fost realizate în perioada 19 iulie-1 octombrie 2018. Potrivit experţilor care au analiza imaginilor, armata rusă modernizează 40 de buncăre nucleare în apropierea orașului Primorsk, cel de-al doilea mare port rusesc la Marea Baltică. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel