Oficial NATO: Rusia şi-a mărit semnificativ numărul de fregate și de submarine din Marea Neagră

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Comodorul Jeanette Morang (Forţele Navale ale Regatului Ţărilor de Jos), ce ocupă funcţia de comandant al Forţelor de Suprafaţă din NATO, din cadrul Comandamentului Maritim NATO (MARCOM), a precizat, pentru un post de televiziune din Ucraina, că Federaţia Rusă, în ultima perioadă, şi-a crescut semnificativ numărul de fregate și de submarine dislocate în Marea Neagră.

Comodorul Jeanette Morang a precizat că regiunea Marii Negre este un punct foarte valoros pentru comerțul internațional și, prin urmare, libertatea de navigație și de acces la rutele comerciale și la infrastructură portuara sunt foarte importante pentru statele riverane şi mai ales pentru bunăstarea economică a acestora, potrivit Ukrinform.net.

,,După cum probabil știți, aproximativ 80% din totalul operațiunilor comerciale sunt efectuate pe mare, iar obiectivul nostru este să ne asigurăm că fiecare națiune are dreptul la liber acces pe mare", a adăugat Morang.

În același timp, a menționat ea, Marea Neagră are propriile sale particularități. 

,,În primul rând, trebuie menționat că trecerea navelor este reglementată de Convenția de la Montreux. În conformitate cu Convenția, navele țărilor care nu sunt riverane la Marea Neagră nu pot staţiona aici mai mult de 21 de zile consecutive. O altă caracteristică este dorința Rusiei de a schimba frontierele existente și de a-și consolida rapid prezența militară în regiune. Federația Rusă şi-a crescut semnificativ , în ultima perioadă, numărul de noi fregate și de noi submarine în Marea Neagră. Acest demers nu a fost o surpriză pentru Alianță. Suntem convinși că este important să ne întărim prezența în regiune ", a declarat comandantul Forţelor de Suprafaţă din NATO.

Jeanette Morang a mai precizat că NATO a încercat să reprezinte factor de stabilitate și bunăstare petru țările riverane de la Marea Neagră, iar Alianţă a fost convinsă că toate țările din această regiune împărtășesc aceste puncte de vedere.

Declaraţiile comodorului Jeanette Morang pentru mass-media din Ucraina au venit ca urma a încheierii exercițiul militar NATO Sea Breeze 2020 care s-a desfășurat în Marea Neagră în perioada 20 - 26 iulie. Acest exercitiu multinaţional s-a  desfășurat cu participarea a 27 de nave și 19 aeronave din nouă țări, inclusiv partenerii de alianță – Georgia și Ucraina. La exerciții au participat peste 2 mii de militari din Ucraina, SUA, Bulgaria, Georgia, Norvegia, România, Spania și Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel