Oficial de la Chişinău: Ucraina are dreptul la o lovitură preventivă asupra Transnistriei, dar sunt sigur că nu se va întâmpla

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Războiul din Ucraina. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Ucraina a avertizat oficial autoritățile din Republica Moldova că Federația Rusă plănuiește o lovitură de stat militară la Chișinău. În schimb, surse oficiale ruse au început să răspândească informații despre concentrarea trupelor ucrainene pe tronsonul transnistrean a frontierei de stat și despre posibila declanșare a unui război pe „frontul de sud-vest”.

Publicatia ucraineana „Adevărul European” a vorbit despre acest subiect cu Oazu Nantoi, deputat în Parlamentul de la Chişinău şi membru al Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Oazu Nantoi susţine că pe teritoriul nerecunoscutei Transnistria nu există oameni care să dorească să ia parte la ostilitățile din Ucraina, în pofida faptului că există riscul unui atac rusesc asupra teritoriului ucrainean dinspre această zona separatistă a Republicii Moldova.

Într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene „Adevărul European”, deputatul şi-a exprimat convingerea că în Transnistria nu există oameni care să vrea „să se lupte cu cineva” de dragul lui Putin sau să moară pentru liderul rus.

„Merită să explic ce este Transnistria: o fâșie îngustă de pământ, o regiune deprimată, în care trăiesc puțin mai mult de 300.000 de oameni, dintre care 140.000 sunt pensionari. Acolo domnește un regim de bandiți, care s-a specializat în contrabandă la scară largă, iar pentru a continua să existe, acest regim a fost obligat sa-şi demonstreze loialitatea faţă de Moscova ca un aşa-numitul avanpost al Rusiei” – a remarcat Nantoi.

 

Conducerea Republicii Moldova trebuie să învețe să oprească acțiunile împotriva statului

 

„Aceste declarații ale Ministerului Apărării al Rusiei cu privire la pregătirea acțiunilor militare sunt un element al războiului informațional, într-o situație în care Rusia pierde rapid pârghii chiar și asupra Transnistriei, ca să nu mai vorbim de Republica Moldova”, crede Nantoi, transmite Știri.md.

În opinia sa, aceste semnale nu pot fi ignorate, iar conducerea Republicii Moldova trebuie să învețe să oprească acțiunile împotriva statului și să lupte cu propaganda online. Referindu-se la Ucraina, Nantoi afirmă că țara vecină protejează Republica Moldova, iar diferența dintre Moldova și alte țări post-sovietice unde există conflicte este că nu are granita directa cu Federația Rusă.

„În același timp, războiul este o chestiune sângeroasă, crudă și imprevizibilă, deci există riscul de a lovi Ucraina în spate din Transnistria, adică de pe teritoriul Moldovei. Ucraina este enervată că este obligată să păstreze unități militare în această regiune. Ucraina are tot dreptul să ia în considerare, în special, scenariul militar de prevenire. Acum există un dialog constructiv sincer între Ucraina și Moldova. Și există o poziție oficială a Republicii Moldova conform căreia „conflictul transnistrean” nu este un conflict care trebuie soluționat prin metode militare”, susține politicianul de la Chișinău.

Nantoi se declară convins că Ucraina nu va începe operațiuni militare în Transnistria, iar situația de pe front nu relevă necesitatea acțiunilor de acest gen. Totodată, în opinia lui Nantoi, pe malul stâng al Nistrului nu există oameni dispuși să lupte.

„Scopul unor astfel de declarații este de a provoca tensiuni și de a distrage atenția de la înfrângerea de pe front și din Adunarea Generală a ONU. Adică este un element al unui război informațional hibrid, în spatele căruia nu există nicio amenințare reală. Da, problema prezenței agenților ruși în Moldova există. Desigur, există risc potențial, dar nu cred că astăzi există motive de panică sau de măsuri extraordinare de restricționare a drepturilor și libertăților cetățenilor”, declară deputatul.

Nantoi reiterează că riscurile pentru Transnistria sunt mici, atât timp cât Odesa rezistă. În context, el a făcut referire la închiderea granitelor cu regiunea separatistă, punctând, însă, că în opinia sa pericol iminent pentru Ucraina din stânga Nistrului nu există.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel