Oficial, aproximativ 9.000 de militari ucraineni au murit până acum în război. La final, Ucraina ar putea ajunge să aibă 5 milioane de veterani

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 22 august, în cadrul forumului „Apărători. Apel”, comandantul șef al Forțelor Armate Ucrainene, Valerii Zalujni, a precizat pentru prima dată numărul militarilor ucraineni care și-au pierdut viața în luptele împotriva forțelor ruse care au invadat Ucraina.

Potrivit acestuia, numărul deceselor recunoscut de Kiev este de aproximativ 9 000 de militari, aceștia făcând parte din cei un milion de militari pe care Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să-i mobilizeze pentru apărarea țării.

„La acest război participă nu numai militarii și nu numai cei care au luat armele, ci și copiii noștri mici, care nu sunt vinovați de nimic, cu excepția faptului că s-au născut chiar aici și chiar în acest moment. Ei chiar nu înțeleg ce se întâmplă, dar cu siguranță au nevoie de protecție lângă Soledar, Bakhmut, Velyka Novosilka și aici, pentru că tații lor au mers pe front și pot fi unii dintre cei aproape 9 mii de eroi care au murit, a declarat Zalujni.

Acesta a subliniat, de asemenea, nevoia de a proteja veteranii de război, familiile lor și familiile celor care au pierit.

„Femeile noastre, mame care cerșesc ajutor sub dărâmăturile caselor lovite de rachete ruse, sunt și ele participante la război. De asemenea, au nevoie de îngrijire și ajutor, cel mai bine ar putea fi ajutate de fii, soții sau fiicele lor. Dar ei sunt acolo, ca parte a celor unui milion cu armele în mână, protejând țara de hoardă, pentru ca Bucha și Gostomel să nu se mai repete în viața lor. Trebuie să avem grijă și de acești oameni”, a mai declarat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

În Ucraina sunt deja preocupări pentru situația veteranilor, a căror percepție socială încă nu corespunde realității. O mare parte a populației, în general tineri, susțin stereotipul potrivit căruia un veteran este un participant la cel de-al Doilea Război Mondial, în timp ce doar 46% dintre ucraineni îi asociază pe veterani cu participanții la operația antiteroristă începută din 2014 în estul țării.

Estimările specialiștilor arată că, după încheierea războiului ruso-ucrainean, vor fi aproximativ 5 milioane de veterani în Ucraina. La Kiev au început deja să fie elaborate modificări ale legislației pentru sprijinul acestora, de la măsuri orientate spre beneficii directe, la programe de adaptare și integrare în viața civilă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel