Ofensivă diplomatică rusă împotriva Cehiei. Rusia acuză Praga că deține arme interzise

Tudor Curtifan / 25 apr 2021 / 20:27
Foto: Ministerul Apărării din Republica Cehă
Foto: Ministerul Apărării din Republica Cehă

Conflictul diplomatic dintre Federația Rusă și Republica Cehă e departe de a se stinge. Kremlinul a lansat un nou atac diplomatic împotriva Cehiei, acuzând Praga că deține armament interzis.

Totul a început după ce Cehia a acuzat serviciile de informații ruse de orchestrarea unei explozii la fabrica de muniție de la Vrbetice, în estul țării, în 2014. În incident două persoane și-au pierdut viața. Premierul ceh Andrej Babis a declarat că ce s-a întâmplat în 2014 fost ''un atac terorist fără precedent pe teritoriul'' Cehiei. 

Cehii i-au identificat pe cei responsabili de orchestrarea exploziei ca fiind aceleași persoane implicate la Londra în dosarul otrăvirii fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în 2018.

Ca răspuns, Cehia a anunțat expulzarea a 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga. Decizii similare au luat în semn de solidaritate și alte state, inclusiv cele baltice.

 

Rusia acuză Cehia că deține armament interzis

 

Federația Rusă a reacționat în acest război diplomatic. Astfel, 20 de angajaţi ai ambasadei cehe au fost declarate de ruși "persona non grata" şi li s-a cerut să părăsească imediat Federația Rusă.

Totodată, în cursul acestei zile, Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus, într-un interviu pentru Rossiya-1 și citată de Tass, a acuzat Cehia de deținere de armament ilegal.

„Comunitatea internațională ar trebui să se întrebe ce deținea Cehia în depozitele de muniție de la Vrbetice”, a precizat Zaharova. Aceasta a continuat și a făcut referire la unele articole apărute în presă care precizau că Cehia depozita la Vrbetice mine terestre.

Moscova acuză Cehia că a a deținut în depozitul de muniție mine terestre. Acestea sunt interzise prin Convenția privind interzicerea minelor antipersonal și distrugerea acestora, semnată în 1997 și care a intrat în vigoare în 1999.

În contextul în care Occidentul și-a arătat solidaritatea cu Cehia în acest conflict diplomatic cu Federația Rusă, Zaharova spune că întâi comunitatea internațională ar trebui să verifice ce era depozitat în această fabrică.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy