Odată cu retragerea israeliană din sudul Fâșiei Gaza nu ne îndreptăm spre rezolvarea conflictului, ci am putea asista la deschiderea unui nou front

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Intervenția militară a Israelului în Fâșia Gaza pentru distrugerea organizației teroriste Hamas. Foto: IDF
Intervenția militară a Israelului în Fâșia Gaza pentru distrugerea organizației teroriste Hamas. Foto: IDF

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a declarat duminică că retragerea forțelor israeliene din sudul Fâșiei Gaza vine în pregătirea viitoarelor operații, inclusiv a unei operații la Rafah, într-un moment în care potențiala invazie a orașului adiacent graniței cu Egiptul, ultimul refugiu pentru cei care fug de războiul din Gaza, ridică preocupări și tensiuni internaționale.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, consideră că anunțul armatei israeliene de retragere din sudul Fâșiei Gaza nu a fost, probabil, altceva decât o "pauză de odihnă" pentru forțele sale și un proces de înlocuire a unor unități.

,,După ceea ce înțelegem și pe baza a ceea ce au anunțat, este de fapt o perioadă de odihnă și de recuperare pentru forțele sale care au fost pe teren timp de patru luni".

Oficialul american a explicat că retragerea israeliană nu indică "în mod necesar o nouă operație iminentă a acestor forțe", în timp ce există temeri că premierul israelian Benjamin Netanyahu va ordona o invazie a orașului Rafah de la granița cu Egiptul, care este considerat ultimul refugiu pentru persoanele strămutate care fug din centrul Fâșiei Gaza.

Israelul și-a retras toate forțele din sudul Fâșiei Gaza, inclusiv din Khan Yunis, conform celor anunțate duminică de armată și mass-media, după luni de lupte violente cu Hamas, care au dus la distrugeri pe scară largă în regiune. Israelul a precizat că o "forță mare" va continua să opereze în restul enclavei palestiniene asediate.

Un oficial al armatei a declarat ziarului Haaretz: "Nu este nevoie să rămânem în Fâșia Gaza fără nevoie (operațională)", adăugând: "Divizia 98 a neutralizat brigăzile Hamas din Khan Yunis și a ucis mii de activiști ai săi. Am făcut tot ce am putut acolo".

Armata israeliană și-a redus forțele în Gaza de la începutul anului pentru a-i ajuta pe soldații de rezervă și din cauza presiunii tot mai mari americane de a îmbunătăți situația umanitară. Duminică, armata israeliană nu a oferit detalii despre motivele sale sau despre numărul de trupe.

Israelul a păstrat acolo doar un batalion, în timp ce a trimis o echipă pentru a ține o nouă rundă de discuții în Egipt cu reprezentanți ai mișcării palestiniene de rezistență islamică (Hamas). Negociatorii încearcă să ajungă la o încetare a focului la șase luni după începerea atacului asupra Fâșiei Gaza.

Nu este clar dacă retragerea va întârzia incursiunea amenințată de multă vreme a armatei în orașul Rafah, din sudul Gazei, despre care oficialii israelieni au spus că este necesară pentru eliminarea Hamas.

Locuitorii palestinieni ai orașului Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza, care a fost supus bombardamentelor israeliene de luni de zile de la începutul războiului, au spus că au văzut forțele israeliene părăsind centrul orașului și retrăgându-se în zonele de est.

Rafah a devenit ultimul refugiu pentru mai mult de un milion de palestinieni care s-au refugiat în orașul de lângă granița cu Egiptul.

Luptele de șase luni din Gaza au tensionat atât armata, cât și economia Israelului. Mulți experți israelieni în securitate susțin că acum văd o amenințare mai mare din partea Hezbollahului libanez, aliat al Iranului.

Israelul rămâne, de asemenea, în alertă în așteptarea unui posibil răspuns din partea Iranului după uciderea generalilor iranieni la 1 aprilie într-un presupus atac israelian la Damasc.

Retragerea forțelor israeliene din Gaza, în general, vine pe fondul presiunii crescânde din partea Statelor Unite. Președintele american Joe Biden a cerut Israelului să îmbunătățească condițiile umanitare din Gaza și să lucreze pentru o încetare a focului, spunând că sprijinul american poate depinde de acest comportament.

Este pentru prima dată când Biden, un susținător puternic al Israelului, a căutat să exploateze ajutorul american ca mijloc de a influența comportamentul militar israelian. Se știe că Statele Unite sunt un furnizor important de arme pentru armata israeliană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel