Oaspete neașteptat la Baza Aeriană Sigonella din Italia: O dronă americană de cercetare MQ-4C Triton a fost dislocată pentru prima dată în zona Mării Mediterane

Ionel Copcea |
Data publicării:
Drone MQ-4C Triton, sursă foto: Northrop Grumman
Drone MQ-4C Triton, sursă foto: Northrop Grumman

Potrivit site-ului itamilradar.com, în dimineața zilei de 30.03.2024, în jurul orei 10:00 CET, un oaspete neobișnuit a aterizat la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Pentru prima dată, o dronă de cercetare de tip Northrop Grumman MQ-4C Triton aparținând Forțelor Navale ale SUA a sosit în zona Mării Mediterane.

Drona americană, cu numărul de înregistrare 169659, a fost adusă în Italia de la Baza Aeriană Mayport din SUA, de unde a decolat cu o zi în urmă, la ora 19:30 CET.

Baza Aeriană Sigonella găzduiește deja alte tipuri de drone aparținând SUA (Global Hawk și Reaper) și NATO (Phoenix).

MQ-4C Triton este singurul tip de vehicul aerian fără pilot de mare altirudine și de rezistență îndelungată din dotarea Forțelor Navale americane. Drona este destinată pentru executarea unor operațiuni de tip ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance) și de targeting.

Forțele Navale ale SUA au primit deja în dotare cinci drone MQ-4C, ultima dintre ele fiind livrată în luna iunie a anului trecut. În septembrie 2023, drona Northrop Grumman MQ-4C Triton a atins Capacitatea operațională inițială (IOC) în cadrul Marinei americane.

Este prima desfășurare în Marea Mediterană a unei drone MQ-4C, iar în zilele următoare se va vedea unde va fi angajată și, mai ales, dacă va îndeplini misiuni similare cu cele efectuate în prezent de dronele Global Hawk dislocate în Sicilia.

Comentariul autorului: Cu certitudine, drona americană de cercetare de tip MQ-4C Triton va fi adusă în zona Mării Negre, acolo unde operează frecvent toate tipurile de drone aflate la Baza Aeriană Sigonella.

De asemenea, o altă destinație posibilă pentru vehiculul aerian fără pilot va fi reprezentată de estul Mării Mediterane, în zona conflictului israeliano-palestinian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel