O rachetă Soyuz având la bord un satelit militar al Emiratelor Arabe Unite, lansată din Guyana Franceză

Eduard Pascu |
Data publicării:

După două amânări succesive în 48 de ore, o rachetă Soyuz a fost lansată marţi seară din Sinnamary, o comună de la periferia oraşului Kourou din Guyana Franceză, la ora locală 22:33 (miercuri, ora 01:33 GMT), având la bordul ei un satelit militar al Emiratelor Arabe Unite, Falcon Eye, cu rol de observare a Terrei, informează AFP.

Numărătoarea inversă a fost oprită prima dată duminică seară din cauza riscului de fulger în timpul lansării şi apoi luni din cauza unei probleme legate de transmiterea datelor între lansatorul spaţial şi serviciul de salvare, responsabil cu neutralizarea dispozitivului spaţial în cazul unui eşec al misiunii.

Denumit iniţial FalconEye 2, satelitul militar îmbarcat în cala rachetei Soyuz face parte dintr-un program ce prevede plasarea pe orbită a doi sateliţi militari ai forţelor armate din Emiratele Arabe Unite - FalconEye 1 şi FalconEye 2, transmite Agerpres.

Din păcate, în iulie 2019, FalconEye 1, primul satelit optic din acest program, se afla la bordul lansatorului uşor european Vega, care a suferit atunci primul său eşec cu ocazia celei de-a 15-a lansări, ieşind de pe traiectoria prestabilită. Lansatorul a trebuit să fie distrus în aer, pentru a evita riscul de prăbuşire într-o zonă locuită din Guyana Franceză.

FalconEye2, satelit identic din acelaşi program, trebuia iniţial să fie lansat tot cu o rachetă Vega.

Redenumit între timp FalconEye, satelitul a fost lansat în cele din urmă marţi seară din Guyana Franceză la bordul unei rachete ruseşti Soyuz, ce are reputaţia unui lansator mult mai fiabil decât Vega, întrucât două din ultimele trei misiuni ale lansatorului european s-au încheiat cu un eşec, cel mai recent fiind înregistrat după o lansare în 15 noiembrie.

Misiunea Soyuz, începând de la momentul desprinderii de rampa de lansare şi până la separarea de satelitul militar al Emiratelor Arabe Unite, a avut o durată programată de 58 de minute şi 45 de secunde.

FalconEye a fost fabricat de un consorţiu condus de Airbus Defence and Space şi Thales Alenia Space.

Satelitul urmează să răspundă nevoilor forţelor armate din Emiratele Arabe Unite şi să furnizeze imagini pentru piaţa comercială. 

 

Citește și: SUA aprobă vânzarea de echipamente militare avansate către EAU, inclusiv F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel