O rachetă lansată de rebelii Houthi a lovit nava de cargo americană

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

O rachetă trasă din Yemen a lovit, luni, nava de marfă Eagle Gibraltar, sub pavilionul Insulelor Marshall, dar deținută de americani, în Golful Aden. Nimeni nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atacul piraților, dar Houthi, rebeli șiiți yemeniți susținuți de Iran, sunt suspectați, a informat Reuters.

Rebelii Houthi au reușit să lovească, luni după-amiază, o navă comercială deținută de SUA, potrivit CENTCOM.

Racheta a lovit Eagle Gibraltar din babord, a raportat căpitanul navei, fără a detalia în continuare amploarea avariei navei. La acea vreme , potrivit Reuters, nava naviga la aproximativ 177 de kilometri sud-est de cel mai mare port yemenit din Golful Aden.

”Pe 15 ianuarie, la aproximativ 4 p.m. (ora Sanaa), militanții Houthi susținuți de Iran au tras o rachetă balistică anti-navă din zonele controlate de Houthi din Yemen și au lovit M/V Gibraltar Eagle, o navă container deținută și operată de SUA, sub pavilionul Insulelor Marshall. Nava nu a raportat răniți sau avarii semnificative și își continuă călătoria”, a informat Comandamentul Central american (CENTCOM) pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

Mai târziu, agenția de știri Ambrey a raportat că rebelii Houthi au tras trei rachete, dintre care două au ratat ținta, iar a treia a lovit nava. Impactul ar fi provocat un incendiu sub punte, dar nava poate naviga și nimeni de la bord nu a fost rănit, a adăugat Ambrey.

 

Nu a fost singura rachetă lansată de Houthi, luni

 

”Mai devreme în cursul zilei, aproximativ la ora 14.00. (ora Sanaa), forțele americane au detectat o rachetă balistică anti-navă trasă spre căile maritime comerciale din sudul Mării Roșii. Racheta a eșuat în zbor și a lovit solul în Yemen (…)”, a precizat CENTCOM.

Numărul de atacuri executate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roșie a scăzut după bombardamentele desfășurate de SUA și Marea Britanie, pe 11 și 13 ianuarie, asupra infrastructurii lor de lansare a rachetelor și dronelor. Ulterior loviturilor americane și britanice, Houthi au reușit să mai lanseze doar trei rachete, inclusiv cele două de luni. O rachetă de croazieră antinavă trasă duminică asupra distrugătorului USS Laboon a fost doborâtă de avioane de luptă americane, în vecinătatea coastei Hudaydah din zona de sud a Mării Roșii.

Nava atacată este deținută de Eagle Bulk, o firmă cu sediul în Stamford, Connecticut, ale cărei acțiuni sunt tranzacționate la Bursa de Valori din New York.

Houthi, care controlează o mare parte din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, atacă nave comerciale în Marea Roșie din noiembrie. Ei susțin că atacurile sunt un răspuns la războiul Israelului din Fâșia Gaza și o represalii pentru sprijinul pe care unele țări l-au acordat guvernului israelian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel