O rachetă a lovit o navă cargo grecească în largul coastei Yemenului. Toate privirile sunt pe rebelii Houthi susținuți de Iran

O navă a Marinei SUA urmărește traficul maritim în apropierea Yemenului. Foto: US Fifth Fleet, Facebook
O navă a Marinei SUA urmărește traficul maritim în apropierea Yemenului. Foto: US Fifth Fleet, Facebook

O navă comercială greacă care naviga sub pavilionul maltez a fost lovită de o rachetă în largul coastei Yemenului, marți după-amiază. La bord se aflau 24 de membri ai echipajului, nimeni nu a fost rănit. Au fost doar pagube materiale. Nimeni nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac, dar suspiciunile cad asupra Houthi, rebelii șiiți din Yemen susținuți de Iran.

Informația a fost relatată de agenția Reuters, cu referire la Ministerul Grec al Transporturilor Maritime. Potrivit agenției AP, nava naviga sub pavilion maltez, iar echipajul era format din 20 de ucraineni, trei filipinezi și un georgian.

Nava cargo Zografia a suferit avarii minore, mai arată Reuters

Incidentul a avut loc la 76 de mile marine nord-vest de portul Salif din Yemen, la Marea Roșie, într-o zonă în care își desfășoară activitatea gruparea rebelă șiită Houthi.

The United Kingdom Maritime Trade Operations, structură parte din Royal Navy, care oferă consiliere cu privire la securitatea maritimă pentru navele comerciale, a raportat că incidentul a avut loc la aproximativ 100 de mile marine nord-vest de Salif.

Rebelii nu au revenditcat atacul, dar din cauza evenimentelor din ultimele zile, ei sunt principalul suspect.

Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au spus că își vor extinde ofensiva în Marea Roșie ca răspuns la atacurile americane și britanice. 

 

Houthii au tras și asupra unui distrugător american

Duminică, au tras cu o rachetă antinavă asupra unui distrugător american din apropierea portului Hudaydah, dar un avion al armatei americane a doborât-o. Ei au spus că nu vor opri atacurile pentru că sunt în război cu Israelul.

Luni, rebelii Houthi au lovit o navă de marfă deținută de o companie americană cu o rachetă balistică, sfidând un val de atacuri americane și britanice asupra Yemenului.

Houthii susțin că atacurile lor sunt îndreptate împotriva Israelului, dar atacă și nave care nu au nimic de-a face cu el și nici măcar nu navighează către el. 

Potrivit spuselor lor, houthii susțin astfel lupta palestinienilor din Gaza, care se confruntă cu represalii după atacul terorist asupra Israelului.

 

Perturbarea comerțului mondial

 

O mare parte din petrolul și gazele naturale din lume sunt tranzitate prin Marea Roșie. Rutele asigură transportul pentru aproximativ 15% din traficul maritim mondial.

Cu Houthi care atacă zeci de nave de la izbucnirea războiului din Gaza  , fluxurile comerciale au fost afectate într-un moment în care tensiunile ofertei și cererea scăzută pun presiune asupra prețurilor la nivel global.

Unele linii maritime importante și chiar gigantul petrolier BP au deturnat deja navele în jurul Africii de Sud, adăugând timp și costuri călătoriilor, în loc să riște traversarea prin Marea Roșie.

Dacă criza continuă, costurile crescute ale petrolului și mărfurilor ar putea fi transmise consumatorilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel