O propunere cu adevărat inedită: Turcia să ofere Ucrainei sistemele rusești S-400 iar SUA să o reprimească în programul F-35

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat publicației The Wall Street Journal, fostul agent CIA, Paul Kolbe, care în prezent conduce Centrul de instruire și cercetare Intelligence Project din cadrul Universității Harvard, a declarat că Turcia ar trebui să încheie un acord cu SUA și Ucraina privind transferul către aceasta din urmă a sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 pentru a lupta împotriva Moscovei.

Specialistul american a reamintit faptul că Washingtonul a reacționat dur la achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești. Ca răspuns, SUA au încetat să mai vândă Turciei avioane F-35.

“Ce ziceți de un joc în trei? SUA ajută Turcia să-și trimită sistemele S-400 în Ucraina pentru a ataca avioanele de luptă rusești, oferind în același timp turcilor un înlocuitor american și reluând livrările de avioane de vânătoare F-35”, a spus Kolbe.

Acesta a sugerat faptul că un astfel de acord ar putea ajuta la îmbunătățirea relațiilor dintre Ankara și Washington. Fostul ofițer al CIA a subliniat că furnizarea sistemelor S-400 către autoritățile de la Kiev ar dăuna Rusiei, dar, în același timp, ar ajuta Ucraina, Turcia, SUA și NATO.

Pe 18 martie s-a aflat că, la solicitarea NATO, Germania și Olanda vor preda Slovaciei complexe americane de rachete antiaeriene de tip Patriot. În schimbul acestora, Bratislava urmează să transfere Ucrainei sistemele S-300 aflate în dotarea armatei.

În aceeași zi, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că sistemele de rachete antiaeriene sovietice și rusești nu pot fi transferate în mod legal către state terțe. În special, acesta a subliniat că Moscova nu va permite transferul de sisteme S-300 din alte state către Ucraina.

Anterior, pe 01 martie, ministrul de interne turc, Suleiman Soylu, i-a numit “retardați mintali” pe cei care au cerut returnarea sistemelor S-400 la Moscova din cauza evenimentelor din Ucraina.

 

Propunerea fostului ofițer al CIA ca Turcia să ofere Ucrainei sistemele rusești S-400 iar în schimb SUA să o reprimească în programul F-35 are șanse foarte mici de reușită

 

Comentariul autorului: Probabil că, în practică, propunerea fostului ofițer al CIA are puține șanse de reușită. Ținând cont de relațiile bune dintre Turcia și Rusia, chiar și după declanșarea ostilităților din Ucraina, este greu de presupus că autoritățile de la Ankara vor accepta încheierea unui astfel de acord.

Dacă reprezentanții ruși au acceptat livrarea de drone turcești Bayraktar TB2 către Ucraina, deși au fost deranjați și de această tranzacție, era totuși vorba despre armamente produse în Turcia. În ceea ce privește sistemele S-400, situația este cu totul alta. Transferul acestora către Ucraina ar afecta în mod grav relațiile Turciei cu Rusia, iar președintele Recep Tayyip Erdogan nu ar accepta acest lucru.

În plus, există și posibilitatea ca specialiștii militari ucraineni să nu poată utiliza noile sisteme de apărare antiaeriană S-400 fără o pregătire prealabilă, ce ar putea dura câteva luni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel