O patrulă daneză a Frontex a refuzat ordinul Greciei de expulzare a migranților salvați din Marea Egee

Eduard Pascu / 06 Martie 2020 / 19:49

O patrulă daneză din cadrul misiunii agenţiei europene de control a frontierelor (Frontex) desfăşurată în Marea Egee a refuzat ordinele comandamentului grecesc de a returna către Turcia un grup de 33 de migranţi, a anunţat vineri televiziunea publică daneză DR, citată de agenţia EFE.

Potrivit unor oficiali danezi care au dezvăluit acest episod, petrecut la o dată neprecizată, comandantul ambarcaţiunii daneze a refuzat să îndeplinească ordinul comandamentului general al operaţiunii Poseidon, spunând că ar fi fost puse în pericol vieţi omeneşti, întrucât ambarcaţiunea în care se aflau migranţii nu era navigabilă şi în plus ar fi trebuit să se recurgă la forţa fizică împotriva acestora pentru a-i putea returna.

''Căpitanul (danez) a considerat că (ordinul) nu era justificat, aşadar a fost anulat şi (migranţii) au fost transportaţi în portul din insula Kos'' în Grecia, a declarat Jens Muller, şeful misiunii daneze în zonă, alcătuită din două ambarcaţiuni şi 17 ofiţeri. El a adăugat că autorităţile greceşti au început să trateze chestiunea migraţiei diferit faţă de ceea ce este permis conform directivelor daneze, după ce Turcia şi-a deschis graniţele pentru refugiaţii care doresc să plece către Europa, transmite Agerpres.

''Misiunea noastră nu include acţiuni ori manevre care pun în pericol sănătatea şi vieţile'', a insistat Muller, referindu-se la relatările din ultimele zile despre acţiunile agresive ale gărzilor de coastă greceşti împotriva migranţilor.

Reacţia navei daneze a fost validată şi de ministrul danez al apărării, Trine Bramsen, care a declarat că aceasta a procedat ''conform mandatului primit''.

În contextul crizei create de noul val migrator, Frontex a anunţat miercuri suplimentarea efectivelor şi echipamentelor desfăşurate în Marea Egee şi la frontiera greco-turcă.

Vezi și: Frontex lansează o operaţiune rapidă în sprijinul Greciei

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy