O nouă demonstrație de forță a SUA: 12 bombardiere B-2 „stealth” în aer deodată

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Baza Aeriană Whiteman a executat un zbor în masă cu 12 B-2 pentru a încheia exercițiul anual Spirit Vigilance. Sursa foto: U.S. Air Force.
Baza Aeriană Whiteman a executat un zbor în masă cu 12 B-2 pentru a încheia exercițiul anual Spirit Vigilance. Sursa foto: U.S. Air Force.

Într-un eveniment de o raritate excepțională, Forțele Aeriene americane (US Air Force – USAF) au ridicat simultam în aer aproape toată flota de bombardiere strategice stealth, B-2 Spirit. Baza Aeriană Whiteman ”a executat un zbor în masă cu 12 B-2 pentru a încheia exercițiul anual Spirit Vigilance”, a anunțat Aviația americană care a publicat și o fotografie cu aeronavele pregătite pentru decolare în celebrul marș al elefanților pe pista aerodromului.

Desfășurarea pe pista aerodromului a fost atât de mare încât surprinderea celor 12 aeronave într-o singură fotografie s-a dovedit o provocare. Astfel, niciuna dintre imaginile oficiale de la eveniment nu reușește să surprindă toate cele 12 avioane deodată.

Evenimentul a avut loc pe 15 aprilie și a reprezentat o activitate ”de rutină care asigură că aviatorii sunt întotdeauna gata să execute operații de atac la nivel mondial... oricând și oriunde”, potrivit USAF.

Acest număr reprezintă cea mai mare parte din totalul de aeronave B-2 operate în prezent de USAF, care este de 20 de avioane în serviciu, deși una este avariată în timpul unui incident de aterizare la bază, iar alta este încă în curs de reparații de la un incident similar. Din acest număr, de obicei, doar 11 sau 12 sunt de fapt „desfășurate” în conformitate cu termenii tratatului Noul START cu Rusia și sunt disponibile pentru misiuni de luptă, potrivit publicației The War Zone.

Acest tip de avion necesită o întreținere extrem de intensivă și este cea mai scumpă structură de luptă care zboară din inventarul USAF. A avea 12 dintre aceste avioane disponibile la un moment dat pentru a ieși pe cer este foarte impresionant și transmite un mesaj extrem de puternic că, pentru SUA actuala situație de securitate mondială nu este un joc iar ceea ce spune Washingtonul despre capabilitățile sale nu sunt simple declarații ci au permanent o acoperire în realitate.

Desfășurat anual, Spirit Vigilance este un exercițiu conceput pentru a spori letalitatea și a crește gradul de pregătire a aviatorilor care sprijină și execută misiunea bombardierului stealth B-2 de la baza Whiteman, care este singura bază operațională B-2.

Într-o criză majoră, ar putea fi esențial ca toate aeronavele B-2 disponibile să ajungă în aer cât mai repede posibil pentru a scăpa de amenințările care apar și/sau pentru a ajunge fără întârziere în zonele țintă atribuite.

Au mai fost și cu alte ocazii desfășurări impresionante ale flotei de B-2, dar niciuna nu s-a ridicat la o asemenea amploare. De exemplu, în 2022, opt dintre bombardierele stealth au ajuns pe pista bazei Whiteman. Prezența de acum a încă patru dintre aceste active, considerate un adevărat „glonț de argint”, este cu siguranță nivelul următor.

Reamintim câteva dintre caracteristicile aeronavei B-2 Spirit:

- echipaj – 2 persoane;

- lungimea fuzelajului și deschiderea aripilor – 21,03 metri, respectiv 52,42 metri;

- masa maximă la decolare – 170 tone;

- propulsie - patru motoare turboreactor F118-GE-100;

- viteza maximă de zbor – 1010 km/h;

- altitudinea maximă – 15.200 m;

- raza de acțiune (range) – 11.000 kilometri;

- sarcină de luptă - până la 18 tone (intern), inclusiv 16 bombe nucleare B-61 sau B-83.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel