O navă rusească de spionaj a fost oprită la intrarea în Canalul Panama

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Nava militară Yantar aparținând Flotei de Nord a Marinei Ruse a fost blocată în apele teritoriale ale statului Panama. Pentru a treia zi consecutiv, nava de război rusă nu poate părăsi apele teritoriale ale Panama deoarece nu a primit acordul de a intra în Canalul Panama, potrivit Uawire.org.

În urmă cu câteva zile, site-ul de știri din Rusia Avia.pro a publicat un reportaj potrivit căruia nava de război Yantar (chihlimbar), pe care Rusia a declarat-o „navă oceanografică", a fost blocată la intrarea în Canalul Panama după ce un avion militar al SUA a survolat spatiul aerian în apropiere de zona în care se afla.

„Ministerul rus de Externe și alte agenții conexe au făcut eforturi intense, dar neconcludente, până acum, de a rezolva problema tranzitului, prin Canalul Panama, al navei de specialitate Yantar, care aparține Ministerului Apărării din Rusia. Autoritățile ruse doresc să răspundă și cerințelor neașteptate formulate de administrarea acestui complex hidraulic în ceea ce privește caracteristicile specifice ale navei, care, potrivit oficialilor locali, pot afecta negativ ecluzele și compartimentele canalului. Nava se află în terminalul portului Cristobal de aproape trei zile, în așteptarea unui permis de tranzit, astfel că nu își poate duce sarcinile la bun sfârșit, existând posibilitatea de a-și modifica ruta ulterioară", relatează canalul Telegram" Linia operațională ".

Pentagonul consideră că Yantar este o navă de recunoaștere care colectează date cu privire la senzorii subacvatici şi alte echipamente utilizate de submarinele nucleare americane. Yantar este parte a Marinei Ruse din 2015.

Nava Yantar ar fi capabilă să acţioneze asupra cablurilor submarine

Experții militari occidentali consideră că vasul de recunoaștere are echipamente concepute pentru supraveghere la mare adâncime şi dispozitive care se pot conecta la cablurile submarine vitale, ridicând îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca ruşii să planifice atacarea acestor linii în perioade de tensiune sau conflict.

Yantar este vasul principal al proiectului 22010 dezvoltat de Almaz Central Marine Design Bureau. Nava are un deplasement de 5.200 de tone, o lungime de 108,1 metri si o lățime de 17,2 metri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel