O navă rusă de cercetare electronică a fost identificată în apropierea coastelor ucrainene

Cătălin Costea |
Data publicării:
Nava Ivan Khurs, sursă foto: Flota Rusă a Mării Negre
Nava Ivan Khurs, sursă foto: Flota Rusă a Mării Negre

Surse locale ucrainene au informat că, pe 6 februarie, nava rusă de cercetare electronică Ivan Khurs a fost identificată în apropierea zonei contigue ucrainene din regiunea Odesa.

Potrivit publicației Dumskaya, nava medie de cercetare electronică Ivan Khurs, Proiect 18280, a fost identificată “la doar 20 de mile de coastă”, biroul de presă al Serviciului Graniței de Stat din Ucraina informând că “una dintre navele serviciului a urmărit manevrele” navei ruse în raionul localizat.

„Urmărim constant situația pe mare atât prin sistemul radar de supraveghere, cât și prin prezența fizică a navelor și ambarcațiunilor Pazei de Coastă din cadrul Serviciului Graniței de Stat. Prezența ambarcațiunilor și navelor Flotei ruse din Marea Neagră este monitorizată sistematic. Controlăm prezența acestora în zona economică exclusivă, monitorizăm manevrele și încălcările dreptului maritim internațional. Nava rusă Ivan Khurs nu a intrat în marea teritorială a Ucrainei”, au declarat polițiștii de frontieră.

 

Ce se ascunde în spatele misiunii navei ruse de cercetare electronică Ivan Khurs în apropierea Ucrainei?

 

Comentariul autorului: De regulă, cele patru nave de cercetare ale Flotei Ruse din Marea Neagră (FRMN) aplică tactica poziționării în zona contiguă (12 - 24 mile marine), uneori apropiindu-se până la limita mării teritoriale (12 mile marine), atunci când în porturile statelor riverane Mării Negre sunt prezente nave importante de luptă ale NATO sau SUA.

De data aceasta, însă, acțiunile navei ruse  nu au legătură cu prezența vreunei nave străine de luptă în Odesa, în prezent neexistând în toată Marea Neagră nicio navă semnificativă de luptă care să aparțină unui stat NATO neriveran. Scopul principal al navei de cercetare electronică este să marcheze cât mai vizibil intensificarea pregătirilor pentru o intervenție militară rusă, precum și să arate interesul pentru cunoașterea situației electronice a câmpului de luptă (EOB-ului) de pe această potențială direcție de atac a  FRMN.

Din punct de vedere tactic, intensificarea utilizării sistemelor de cercetare reprezintă o etapă obligatorie înainte trecerii la operațiile și acțiunile de luptă propriu-zise. Marcarea acestei etape, împreună cu mesajul transmis în urmă cu două zile privind anunțarea aducerii în Marea Neagră a încă șase nave de desant și a unui submarin, întăresc progresiv factorul militar cu care Rusia continuă să pună presiuni în cadrul negocierilor diplomatice aflate în derulare.

Nava de cercetare electronică Ivan Khurs aparține Divizionului 519 Nave de Cercetare Electronică – Sevastopol din cadrul FRMN. În compunerea divizionului se află două nave medii și două nave mici de cercetare electronică. Este vorba despre navele medii Ivan Khurs și Priazovie și navele mici Kildin și Ekvator.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel