O navă rusă cu rachete Kalibr, aproape să ajungă pe fundul mării lângă Moskva. Un militar rus ar fi plănuit scufundarea propriei nave

Ionel Copcea |
Data publicării:
Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o perso
Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o persoană de la bordul navei turcești care a intervenit pentru salvarea echipajului. Foto: World Military Photos @Facebook

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse a anunțat, pe 27.07.2023, că a fost reținut un militar rus, recrutat de serviciile speciale ucrainene, care pregătea executarea unui atentat pe o navă de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

“FSB a prevenit o încercare a serviciilor speciale ale Ucrainei de a executa un atentat terorist pe una dintre navele FRMN, care este purtătoare de rachete de înaltă precizie”, se arată într-un comunicat de presă al serviciului, preluat de agenția Interfax.

Potrivit precizărilor reprezentanților FSB, “a fost reținut un militar rus din cadrul Forțelor Navale, recrutat de serviciile speciale ucrainene, de la care au fost ridicate două dispozitive explozive improvizate, ce conțineau echivalentul unui kilogram de TNT”.

De asemenea, după cum au anunțat reprezentanții FSB, militarul rus este suspectat și de faptul că a transferat părții ucrainene informații care constituie secret de stat în Federația Rusă.

“Împotriva militarului reținut a fost deschis un caz penal în temeiul articolelor 205 (act terorist), 222.1 (trafic de ezplozivi), 275 (înaltă trădare) și 283 (dezvăluirea de secrete de stat) din Codul Penal al Federației Ruse”, au concluzionat reprezentanții FSB. 

În baza acestor articole, soldatul rus reținut riscă închisoarea pe viață.

 

Cel mai probabil vorbim de o navă rusă din Marea Neagră purtătoare de rachete Kalibr

 

2. Fregata ru... (maresal-saposnikov-kalibr_18473100.jpg)

Fregata rusă Maresal Șapoșnikov, lansând o rachetă de croazieră de tip Kalibr. Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Comentariul autorului: Deși reprezentanții ruși nu au precizat acest lucru, cel mai probabil este vorba despre o navă de suprafață din compunerea FRMN, dotată cu rachete de croazieră Kalibr. Acestea, împreună cu submarinele purtătoare de rachete de același tip, participă în mod activ la loviturile executate asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.

În prezent, FRMN dispune de 12 nave de luptă de suprafață înzestrate cu rachete Kalibr, din care 10 sunt dislocate efectiv în Marea Neagră. Alte două nave îndeplinesc misiuni în Marea Mediterană.

Cele mai cunoscute dintre navele FRMN purtătoare de rachete Kalibr sunt două fregate Proiect 11356R, respectiv Amiral Makarov și Amiral Essen. Prima dintre acestea a preluat chiar rolul de navă amiral a FRMN, după scufundarea crucișătorului Moscova în luna aprilie a anului trecut.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel