O navă civilă estoniană a fost scufundată în Marea Neagră, în urma unei explozii. Posibil impact cu o mină marină

Ionel Copcea |
Data publicării:

Compania de transport Vista Shipping Agency a informat că, pe 03.03.2022, cargoul estonian Helt s-a scufundat în largul coastelor orașului ucrainean Odesa, în urma unei explozii. Soarta echipajului este, deocamdată, incertă.

După cum a anunțat agenția de presă rusă Tass, care a citat Reuters, managerul companiei, Igor Ilves, a sugerat faptul că este posibil ca nava să fi intrat în contact cu o mină marină.

“Nava s-a scufundat complet. Doi membri ai echipajului se află pe o plută, iar alți patru sunt dați dispăruți”, a menționat Ilves.

Anterior, au apărut o serie de informații potrivit cărora o altă navă din Bangladesh, care se afla în portul Olvia din orașul ucrainean Nikolaev, a fost lovită de o rachetă sau o bombă și s-a scufundat. Potrivit datelor preliminare, nimeni nu a fost rănit.

Comentariul autorului: În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, zona din nord-vestul Mării Negre este una periculoasă pentru navigație.

În ultimele zile, au apărut o serie de informații potrivit cărora Rusia se pregătește să debarce desantul maritim în apropiere de Odesa. Mai multe nave de desant rusești (între șase și nouă după diferite surse) au fost observate de martori oculari în apropierea apelor teritoriale ale Ucrainei. Acestea sunt însoțite de mai multe nave de luptă, între care o fregată, o navă mică purtătoare de rachete și un dragor.

Probabil că, partea ucraineană a minat anumite raioane din Marea Neagră, pentru a împiedica deplasarea navelor de luptă rusești în regiune.

Prezența cargoului estonian în zonă este oarecum neclară, ținând cont de faptul că Forțele Navale ale Ucrainei au anunțat pe 02 martie că partea de nord-vest a Mării Negre a fost închisă pentru navigație, tocmai pentru a se evita producerea unor incidente de acest gen.

Având în vedere că Estonia este stat membru NATO, scufundarea unei nave aparținând acesteia ar putea avea consecințe în plan diplomatic și, de ce nu, chiar și militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel