O navă a marinei elene a sosit în portul Mytilene din Lesbos pentru a găzdui sute de migranţi

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

O navă a marinei elene a sosit miercuri în portul Mytilene din Lesbos pentru a găzdui sute de migranţi ajunşi în ultimele zile pe această insulă, după decizia Turciei de a-şi deschide frontierele spre Europa, relatează AFP.

În jur de 500 de migranţi, printre care numeroase familii cu copii mici, erau adunaţi în portul Mytilene, aşteptând de mai multe ore sosirea navei pentru a se îmbarca.

Cei mai mulţi au petrecut cel puţin două nopţi într-o tabără improvizată, din lipsă de locuri în centrele de găzduire de pe insulă şi din cauza ostilităţii localnicilor, care au împiedicat autorităţile şi ONG-urile să îi preia. 'Instrucţiunile sunt de a-i înregistra, fără posibilitatea ca ei să depună cerere de azil, şi să fie conduşi pe navă spre a fi transferaţi', a declarat pentru AFP Fotis Garoufalias, şeful gărzii de coastă din Mytilene, conform căruia 'procedura ar trebui încheiată astăzi'.

Potrivit unei surse din armată, migranţii vor rămâne pe vas, transformat în navă-hotel, 'atât timp cât va fi necesar'. Nava poate primi 400 de persoane, a precizat sursa.

Acest tip de 'nave ale marinei nu sunt concepute pentru a primi şi găzdui oameni, aşa că furnizăm, împreună cu alţi parteneri şi ONG-uri, articole precum saltele, pături şi saci de dormit', a declarat pentru AFP Astrid Castelein, responsabilă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) pe Lesbos. Şeful gărzii de coastă a mai afirmat că a fost instituit 'un sistem de control strict' pentru a-i împiedica pe solicitanţii de azil găzduiţi pe Lesbos să se îmbarce, transmite Agerpres.

Marţi, sute dintre cei găzduiţi în tabăra Moria au coborât în port în speranţa că se vor urca pe navă, a cărei sosire fusese anunţată cu o zi în urmă. Scurte ciocniri s-au produs când poliţia a încercat să-i respingă.

'Ne aşteptăm la aceeaşi presiune în această după-amiază. Pe de o parte trebuie să ne protejăm frontierele, pe de alta trebuie să-i ţinem sub control pe oamenii de aici', a comentat Fotis Garoufalias.

'Moria este o oală care dă în clocot. În oraş, poliţia şi garda de coastă îi fugăresc pe migranţi. Este o insulă, ar trebui găsite soluţii pentru a-i transfera' pe continent, a adăugat el.

 



În jur de 1.720 de migranţi au ajuns pe insulele din Egeea în patru zile, adăugându-se celor 38.000 aflaţi deja în aceste teritorii, potrivit unei surse guvernamentale elene.

 

Vezi și: Frontex lansează o operaţiune rapidă în sprijinul Greciei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel