O fregată franceză, prima navă NATO care ajunge la Istanbul, după închiderea Bosforului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Fregata franceză D656 „Alsace” (Alsacia”) a fost semnalată, recent, într-unul din porturile orașului Istanbul. Aceasta este prima vizită a unei nave NATO la Istanbul de la închiderea strâmtorii Bosfor  pentru navele militare, pe 1 martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

 

 

 

„Alsacia” este ancorată la capătul sudic al Bosforului, în golful Cornul de Aur la debarcaderul Sarayburnu, potrivit unei postări (10 ianuarie) pe Twitter a analistului turc de geopolitică, Yörük Işık.

În prezent, nava acționează în cadrul grupului maritim permanent de luptă al NATO, SNMG-2, care are rol de forță de reacție imediată. Deocamdată, din SNMG-2, care a plecat în misiune pe 6 ianuarie, mai fac parte distrugătorul american DDG 95 ”James E Williams” (clasa Arleigh Burke) – navă comandant, fregata italiană (F 592) ”Carlo Margottini” (clasa Carlo Bergamini), care a deținut anterior comanda grupului. SNMG-2, care din 2019 a primit sarcina de a patrula în Marea Mediterană și Marea Neagră, este format, de regulă, din patru până la șase nave de luptă (distrugătoare și fregate).

Fregata „Alsace” este din clasa Aquitaine (Aquitania) și a fost introdusă în Forțele Navale ale Franței pe 16 aprilie 2021. A fost construită în cadrul programului franco-italian FREMM (fregată europeană multimisiune), dar a fost modernizată la nivelul FREMM DA (Defense Aerienne), misiunea principală a navei fiind acum apărarea antiaeriană a grupurilor aeronavale de lovire, cum ar fi portavionul Charles de Gaulle și cele trei portelicoptere din clasa Mistral.

Lungimea fregatei este de 142 de metri, lățimea de 20 de metri, deplasamentul ajungând la aproximativ 6.000 de tone. Are 32 de celule pentru lansarea verticală a rachetelor antiaeriene Aster 15/30, două lansatoare cu câte patru tuburi pentru rachete antinavă tip Exocet MM40 Block 3 și două sisteme de lansare a torpilelor MU90.

Pe lângă rachete, nava este echipată cu un tun principal super-rapid de tip  Oto Breda calibru 76 mm și  trei mitraliere Narwhal calibru 20 mm. La bordul navei se află un elicopter multirol NH90 ”Caiman”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel