O declarație care ridică sprâncene. Ciolacu nu exclude ca România să doneze Ucrainei avioanele MiG-21 LanceR

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: ROAF
Sursă foto: ROAF

Președintele Camerei Deputaților, într-o declarație la un post de televiziune, nu a exclus posibilitatea ca România să trimită avioane MiG-21 LanceR în Ucraina. Declarația a ridicat sprâncene, având în vedere că până acum nu a putut fi realizat controversatul transfer de MiG-29 pe care Polonia l-a pus la dispoziția Ucrainei, dar mai ales din punct de vedere tehnic, MiG-urile românești fiind un „tărâm” necunoscut pentru piloții ucraineni.

Preşedintele PSD și totodată președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, întrebat dacă România ar putea dona avioanele MiG-21 LanceR a căror zboruri au fost suspendate, a afirmat la postul de televiziune România TV și citat de agenția News.ro, că acest lucru „este posibil”, în funcţie de evoluţia situaţiei din ţara vecină aflată în război.

CITEȘTE ȘI: România ar putea trimite armament Ucrainei. Experții ucraineni exclud T-55 și TR-85, care nu ar face față tehnicii ruse 

„Haideţi să fim corecţi: avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia.

Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (să doneze avioanele MiG – n.r.), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele. Primul pas este să avem un cadru legislativ.

Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca şi stat, să ne pregătim pentru orice evoluţie a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru” a afirmat Marcel Ciolacu, răspunzând unor întrebări legate despre posibilitatea ca România să doneze armament Ucrainei, potrivit sursei citate.

La nivel politic și nu numai e lăudabilă intenția României de a dona tehnică militară Ucrainei, stat care se confruntă cu o agresiune neprovocată fără precedent generată de Rusia, dar în ceea ce privește MiG-21 LanceR va fi o provocare nu doar logistică și birocratică, cât și tehnică.

 

România a suspendat zborurile avioanelor MiG-21 LanceR

 

Amintim că pe data de 15 aprilie MApN a anunțat suspedarea tuturor zborurilor pentru avioanele MiG-21 LanceR.

„Această decizie a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse”, a anunțat MApN în urmă cu o săptămână.

MApN amintește că în ultimii 20 de ani s-au înregistrat 26 de accidente ale aparatelor MiG-21 LanceR.

CITEȘTE ȘI: „Adio” MiG-21 LanceR, motiv de dispută în România. Fălcoi: Avioanele sunt vechi, dar cad din cauza antrenamentului deficitar al piloților

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel