O cercetătoare chineză refugiată în consulatul ţării sale de la San Francisco a fost arestată de autorităţile americane

Eduard Pascu |
Data publicării:

O cercetătoare chineză, acuzată că a ascuns legăturile cu armata ţării sale pentru a obţine o viza americană, a fost arestată după ce s-a refugiat în consulatul Chinei de la San Francisco, a anunţat vineri un înalt responsabil american, relatează AFP.

Ministerul american al Justiţiei a anunţat joi inculparea recentă pentru "fraudă la regimul vizelor" a patru persoane suspectate că au "minţit privind apartenenţa lor la armata chineză". Trei dintre ele au fost deja arestate. "Una dintre aceste persoane era căutată până noaptea trecută, găsind refugiu la consulatul din San Francisco", a declarat vineri un responsabil al ministerului pentru mai mulţi jurnalişti, transmite Agerpres.

Această persoană, care ar purta numele de Juan Tang, este o specialistă în tratamente împotriva cancerului care lucra din ianuarie într-un laborator al Universităţii din California. Potrivit actului acuzării, anchetatorii au descoperit fotografii cu ea în uniformă şi au stabilit că ea lucra pentru un spital militar chinez.

Ea este "reţinută preventiv şi va compărea pentru prima dată în faţa unui tribunal în cursul zilei", a adăugat ministerul, care nu a dorit să evoce circumstanţele arestării. De asemenea, acesta a precizat că femeia nu dispune de imunitate diplomatică.

Potrivit acestui responsabil, cazurile de spionaj economic care fac obiectul inculpărilor, precum cea a lui Juan Tang, "nu sunt decât partea vizibilă a aisbergului". Această afacere se înscrie într-un context de tensiuni exacerbate între China şi SUA. Washingtonul a dat marţi termen de trei zile Beijingului pentru a-şi închide consulatul de la Houston, Texas, acuzat că este o "placă turnantă a spionajului şi furtului de proprietate intelectuală".

Autorităţile chineze au dispus în replică, închiderea consulatului american de la Chengdu, din sud-vestul ţării.

Citește și: SUA au ordonat închiderea unui consulat al Chinei pe teritoriu american. Beijingul reacționează și acuză provocări politice

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel