O brigadă germană gata de luptă va fi dislocată permanent în coasta Rusiei. Până în 2027 numărul militarilor germani din Lituania va ajunge la 5.000

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr
Tanc de luptă german de tip Leopard 2. Foto: Bundeswehr

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat luni că o prezență militară germană în Lituania ar putea duce la escaladarea tensiunilor, potrivit informațiilor furnizate de Reuters.

NATO și guvernul de la Vilnius au anunțat că vor contribui parțial la desfășurarea permanentă a 5.000 de militari germani în Lituania începând din 2027, când brigada germană va fi complet pregătită pentru luptă.

Lituania are o frontieră terestră comună cu Letonia, Polonia (ambele state membre NATO), Rusia și cu aliatul acesteia, Belarus.

Conform acordului între Berlin și Vilnius, un centru preliminar de comandă va fi instituit în statul baltic în al doilea trimestru al anului 2024, notează și Agerpres, citând Reuters. Apoi, personalul brigăzii germane va fi suplimentat până cel mai târziu la sfârșitul anului viitor, numărând 4.800 de militari și 200 de angajați civili.

Nucleul brigăzii din Lituania va consta inițial din două batalioane de infanterie din landurile germane Bavaria și Renania de Nord-Westphalia. Al treilea batalion va fi un grup tactic de luptă al NATO, cunoscut sub numele de prezență avansată consolidată. Acest batalion este deja staționat în Lituania sub comanda germană, iar personalul său este rotaționat.

Lituania va găzdui la centrul de la Rukla și reparațiile pentru tancurile germane Leopard 2 avariate în timpul războiului din Ucraina. Kievul a primit 71 de astfel de tancuri de la aliații săi occidentali și le utilizează în conflictul cu Rusia.

Inițial produse în Germania de Vest în 1979, în perioada Războiului Rece, tancurile Leopard au fost concepute pentru a face față unui eventual conflict cu forțele sovietice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel