O afacere de 10 miliarde de dolari: Iranul va cumpăra din Rusia avioane Su-35 și sisteme de rachete antiaeriene S-400 

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Potrivit sursei Defense Arab, Rusia și Iranul sunt foarte aproape de încheierea unui acord, care prevede furnizarea către Teheran a unor echipamente militare în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

După cum au anunțat jurnaliștii arabi, acesta va include livrarea de către partea rusă a 64 de avioane de vânătoare de tip Su-35, din care 24 au fost produse deja și se află în conservare după ce au fost refuzate de Egipt, două divizioane de rachete antiaeriene S-400 și un satelit militar.

Consolidarea capacității de apărare a Iranului are loc pe fondul agravării relațiilor dintre Teheran și Tel Aviv. Aflat într-o vizită în Germania, președintele israelului, Yitzak Herzog, a acuzat recent Iranul că amenință ordinea mondială și că vrea să distrugă statul evreu.

Pe de altă parte, în cadrul unei întâlniri între miniștrii de externe din Rusia și Iran, Serghei Lavrov și Hossein Amir Abdollahian, care a avut loc pe 31 august la Moscova, a fost analizată problema aderării Iranului la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS). Este de așteptat ca un memorandum privind integrarea Iranului în OCS să fie semnat în această lună la Samarkand.

 

Piloții și tehnicienii iranieni se află deja în Rusia pentru pregătirea de Su-35

 

Comentariul autorului: În ultima perioadă s-au făcut mai multe speculații în ceea ce privește achiziționarea de către Iran a unor avioane de vânătoare de tip Su-35 din Rusia. S-a spus chiar că un acord în acest sens a fost încheiat deja, pentru furnizarea unui număr de 18 avioane Su-35, la schimb cu 46 de drone iraniene.

Potrivit unor surse occidentale, o serie de piloți și tehnicieni iranieni se află deja în Rusia pentru pregătire în vederea deservirii noilor avioane de vânătoare.

Specialiștii internaționali apreciază că avionul rusesc de vânătoare de tip Su-35 este singura aeronavă aflată pe piață care poate face față avioanelor F-35I Adir din dotarea Forțelor Aeriene ale Israelului. Acestea au fost modernizate în ultima perioadă pentru a putea zbura în Iran fără realimentare în aer. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel