Noul submarin al Indiei, INS Karanj va fi mult mai silențios și va rezista mai mult timp în imersiune

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarin INS Karanj  Sursa foto: Twitter.jpg
Submarin INS Karanj Sursa foto: Twitter.jpg

Noul submarin INS Karanj care va intra mâine în dotarea Forțelor Navale indiene va fi mai silențios decât un submarin nuclear și va avea capacitatea de a rezista săptămâni la rând în imersiune.

Cu o zi înainte ca submarinul de atac INS Karanj să intre în dotarea Forțelor Armate Indiene, Organizația de Cercetare și Dezvoltare a Apărării (DRDO) a efectuat, în Mumbai, testul final al Air Independent Propulsion (AIP), un pas major care va face submarinele indiene mai letale, transmite Hindustan Times.

Sistemul AIP, dezvoltat de Naval Group, permite unui submarin să rămână scufundat pentru perioade mai lungi sub apă și îl face mai silențios decât un submarin nuclear.

Un submarin nuclear trebuie să pompeze constant apă în camera reactorului pentru a îl răci, iar sunetul pompelor este descoperit de sonare. Astfel, cu sistemul propulsiei independente, care are capacitatea de a genera energie pentru a putea deplasa submarinul, cât și pentru alte lucruri esențiale cum ar fi ventilația, nava poate sta săptămâni în imersiune.

”În mod tradițional, submarinele non-nucleare funcționează cu motorină și electricitate. Sub apă folosesc bateria. După ce a fost în imersiune câteva zile, bateriile sunt golite și submarinul trebuie să iasă la suprafață. În acest moment, generatorul diesel este pornit și reîncarcă bateriile, în timp ce submarinul rulează la adâncimea periscolului sau chiar la suprafață.

Un submarin care trebuie să iasă la suprafață la fiecare câteva zile pierde elementul surpriză și se expune la detectare. Propulsia independentă permite submarinelor diesel să rămână scufundate săptămâni la rând. Se estimează că aproape toate marile flote submarine ale lumii vor integra tehnologiile AIP pe submarinele lor non-nucleare”, mai precizează Naval Group.

De altfel, Marina indiană intenționează acum să modernizeze toate submarinele sale non-nucleare din clasa Kalvari cu sistemul AIP cu ocazia primei modernizări preconizată în jurul anului 2023.

Submarinul din clasa Kalvari are un deplasament de 1.615 tone și este construit de Mazagon Dockyards Limited în colaborare cu Naval Group și se bazează pe proiectul Scorpene.

Dezvoltarea tehnologiei AIP este un impuls major pentru campania Atma Nirbhar Bharat, deoarece doar SUA, Franța, China, Marea Britanie și Rusia au această tehnologie cheie. Tehnologia AIP a DRDO se bazează pe o celulă cu combustibil cu acid fosforic, iar ultimele două submarine din clasa Kalvari vor fi alimentate de aceasta. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel