Noul elicopter rusesc de atac Mi-28NM - prevăzut cu posibilitatea lansării dronelor de la bord și de integrare în lupta bazată pe rețea

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: Muzeu online al aviației ruse - Aviaru.rf
Sursă foto: Muzeu online al aviației ruse - Aviaru.rf

Potrivit agenției TASS, elicopterul rusesc de atac Mi-28NM, echipat cu sisteme de ultimă  generație, este capabil să lanseze vehicule aeriene fără pilot ușoare, în special drone kamikaze, și să contribuie semnificativ la acțiunile tactice aeriene bazate pe rețea.

„Cel mai recent elicopter de atac Mi-28NM este capabil să lanseze drone kamikaze. Includerea dronelor kamikaze în armamentul aerian al aeronavei de atac este una dintre zonele de interacțiune dintre Mi-28NM și UAV-uri”, a declarat Vitaly Shcherbina, proiectantul șef al Programului de elicoptere de luptă de la Centrul Național de Elicoptere Mil și Kamov, citat de TASS pe 24 mai.

Un elicopter de atac Mi-28NM poate lansa una sau mai multe drone kamikaze de la bordul său atunci când intră în zona stabilită, însă poate interacționa și cu alte tipuri de drone, a susținut proiectantul șef.

În activitatea de cercetare și dezvoltare desfășurată la crearea elicopterului de luptă Mi-28NM s-a urmărit și interacțiunea automată cu dronele cu rază medie de acțiune Korsar și Forpost-R, atât printr-un post de comandă automatizat al aviației armatei, cât și direct între elicopter și dronă”, a explicat Shcherbina.

„Interacțiunea automată între elicoptere Mi-28NM și diferite drone de recunoaștere va ajuta la monitorizarea zonei de interes fără a intra în raza de acțiune a apărării antiaeriene a inamicului, va permite achiziția precisă de ținte, controlul în timp real asupra angajării în luptă a rachetelor ușoare multifuncționale de generație următoare și, de asemenea, va putea asigura retransmiterea datelor între elicoptere, avioane, platforme de aeronave și posturi de comandă la sol în zona de operații", a mai precizat proiectantul șef.

Integrarea Mi-28NM în mediul informațional al câmpul de luptă se consideră că poate aduce un aport tactic semnificativ. "În acest caz, elicopterele funcționează ca parte a unui sistem de recunoaștere și atac și sunt capabile să obțină automat informații actualizate despre inamic și mediul de luptă, din rețelele de informații ale sistemelor de recunoaștere, inclusiv cele bazate pe vehicule aeriene fără pilot. [...] Sistemul de comunicații și telecomunicații de la bord oferă posibilitatea elicopterului de a interacționa într-un grup, de a opera în rețele de comunicații aeriene și terestre, implementând metodele centrate pe rețea privind controlul și angajarea armelor pe câmpul de luptă", a detaliat Shcherbina.

Producătorul consideră că Mi-28NM este un elicopter destul de diferit de versiunea de bază, atât prin ideologia angajării sale, cât și prin tehnologiile integrate în designul său, și îl apreciază ca fiind “avansat, de generație următoare”. Acesta are un nou design de fuzelaj, motoare modernizate cărora le-a fost adăugat unul auxiliar, echipamente noi de război electronic la bord și armament avansat. Aspectul secțiunii frontale a fuselajului elicopterului a fost modificat pentru a permite montarea unui nou sistem de observare și a modulului de interconectare cu drone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel