Noul Comandant al Armatei ucrainene mizează totul pe Avdiivka: Sîrskîi a aruncat în luptă una dintre cele mai bune brigăzi ale sale pentru a ține Poarta Donbasului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ, din anul 2023: Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrskîi, a vizitat din nou militarii care acționează pe direcția Bakhmut.
Foto ilustrativ, din anul 2023: Comandantul Forțelor Terestre ucrainene, general-colonelul Oleksandr Sîrskîi, a vizitat din nou militarii care acționează pe direcția Bakhmut.

Este posibil ca noua strategie militară a Kievului să fie singura sa șansă pentru salvarea teritoriilor ucrainene aflate în stânga Niprului.

Bătălia pentru Avdiivka va arăta dacă noul Comandant al forțelor armate ucrainene - Oleksandr Sîrskîi - este capabil să depășească decalajul dintre resursele forțelor armate ucrainene (având un deficit major de muniții) și dorința politică a lui Zelenski de a nu preda acest important cap de pod, scrie Financial Times.

Publicația americană face o analiză a sitației din această zonă a frontului, iar concluzia este că liderii de la Kiev încearcă să organizeze o apărare similară cu cea de la Bahmut, dar, evident, fără a mai repeta greșelile de acolo.

Totuși, se pare că situația de la Avdiivka este deosebit de dificilă, iar trupele ucrainene ar putea fi obligate să renunțe la el. Așa cum remarca și Frontelligence Insight, predarea Avdiivka nu este o problemă de „dacă”, ci de „când”.

Citește update: Forțele ucrainene se retrag din poziția ”Zenith”, periferia sud-estică a localității Avdiivka

 

 Generalul Sîrskîi a aruncat în luptă una dintre cele mai bune brigăzi ale sale pentru a ține Avdiivka

Analistul David Axe, de la Forbes, scria zilele trecute că Ucraina nu renunță și fortifică Avdiivka. Există motive întemeiate să credem că una dintre cele mai bune brigăzi ale armatei ucrainene - Brigada a 3-a aeropurtată de asalt - ar fi putut fi trimisă pentru a salva pozițiile de la Avdiivka.

„Aceasta este singura brigadă de luptă terestră ucraineană despre care știm cu siguranță, că de săptămâna trecută era în rezervă în estul Ucrainei”, se arată în material.

În același timp, după cum scrie Forbes, prin faptul că vor întări Avdiivka, hotărând să rămână și să lupte, trupele ucrainene își asumă un risc uriaș.

În prezent, rușii, după patru luni de încercări, au spart apărarea Avdiivka și s-au apropiat de drumul principal prin care garnizoana ucraineană (structurată în jurul Brigăzii 110 mecanizate) primește provizii către oraș.

„Acum, (comandantul grupului „Tavria”, Oleksandr) Tarnavskîi are două opțiuni.

Fie retrage unitățile supraviețuitoare ale brigăzii 110 din partea de est deschisă a orașului și consolidează linia ucraineană în centrul Avdiivka sau imediat în afara orașului, în vest.

Fie întărește acea brigadă a 110-a și încearcă să împingă forțele rusești mult mai mari departe de liniile de aprovizionare ale garnizoanei", arată Axe.

Cu toate acestea, este foarte posibil, notează Forbes, ca decizia finală să nu fi fost luată de Tarnavskîi, ci de noua conducere condusă de generalul Oleksandr Sîrskîi. 

După cum ne amintește Forbes, Brigada a 3-a aeropurtată de asalt a dus una dintre ultimele bătălii victorioase ale ofensivei ucrainene din 2023 și a eliberat orașul Andriivka, la 25 de mile nord de Avdiivka. „Această victorie a oferit brigăzii posibilitatea de a se odihni, de a se reînnoi, de a recruta noi soldați și, dacă zvonurile sunt adevărate, de a se reechipa cu vehicule de luptă M-2 (Bradley) de fabricație americană”, se spune în articol.

Prăbușirea lentă a apărării lui Avdiivka din ultimele săptămâni ar fi forțat brigada să suspende antrenamentul și să revină pe front.

”Dacă Brigada a 3-a de asalt este într-adevăr transferată, atunci ar trebui să ne așteptăm la un contraatac asupra pozițiilor rusești din zona Hrushevsky", dar asta va depinde și de muniția disponibilă, scrie publicația.

 

De ce nu vor ucrainenii să renunțe la Avdiivka

Vehicul de luptă al infanteriei din Brigada Mecanizată 47 „Măgura”

DeepState OSINT a raportat că  Rusia a ocupat aproximativ 18% din teritoriul orașului Avdiivka. Rușii au traversat o secțiune importantă de cale ferată și încearcă să forțeze o străpungere decisivă. Expertul Bild, Julian Röpke, susține că rușii mai au doar 700 de metri până la Industrial Avenue - singurul drum care leagă Avdiivka de teritoriul controlat de Ucraina.

Pierderea acestui oraș va face aproape imposibilă pentru armata ucraineană să elibereze Donețkul, deoarece, retrăgându-se de la Avdiivka, artileria Forțelor Armate ale Ucrainei va renunța la poziții strategice, necesare pentru loviturile asupra liniilor de comunicații ale orașului, subliniază FT.

Așa că planificatorii militari ucraineni încearcă să păstreze controlul asupra Avdiivka, decizie împărtășită și de generalul-maior (r) al armatei australiene și strategul militar Mick Ryan.

Potrivit acestuia, bătălia pentru Avdiivka va calarifica dacă Sîrskîi este capabil să depășească „decalajul dintre rezultatele politice dorite ale președintelui său și resursele militare epuizate ale Ucrainei”.

În același timp, Henry Schlottman, un analist militar care postează pe platforma Substack, consideră că Zelenski și Sîrskîi au motive raționale să lupte pentru Avdiivka. ”Acest lucru le-ar da timp să pregătească poziții defensive mai la vest. Și ar deveni un simbol puternic al capacității Ucrainei de a rezista trupelor ruse, ridicând astfel moralul”, arată Schlottman.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel