Rușii, acuzați că au folosit fosfor la Avdiivka. Forțele ucrainene se retrag din poziția ”Zenith”, periferia sud-estică a localității. Zelenski: ”Principala armă a Ucrainei este armata”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar ucrainean - facebook.com/JointForcesCommandAFU
Militar ucrainean - facebook.com/JointForcesCommandAFU

Forțele de apărare continuă să rămână în Avdiivka, unde rușii și-au concentrat principalele eforturi. Întăririle s-au apropiat de oraș - a treia Brigadă aeropurtată a forțelor ucrainene a ajuns la de contact. Militarii descriu situația de acolo drept „iadul de la Avdiivka. Conform celor mai recente date, rușii au început să folosească obuze de fosfor. 

Scopul Moscovei este de a captura Avdiivka înainte de alegerile lui Putin, iar rușii  nu și-au cruțat deloc oamenii în atacurile sinucigașe de acolo.

De cealaltă parte, Forțele armate ucrainene sunt aproape pe zero cu muniția, iar artileria este aproape nefuncțională, remarcă cu părere de rău analistul militar Oleksandr Kovalenko. Artileria ucraineană trage acum în medie 20-30 de focuri pe zi, ceea ce înseamnă că este aproape inactiv, subliniază acesta.

S-ar părea că trimiterea la Avdiivka experimentatei Brigăzi 3 aeropurtată are ca scop evacuarea forțelor ucrainene. Brigada are o experiență enormă în bătălii urbane și poate asigura plecarea în siguranță din oraș a principalelor forțe ale armatei ucrainene, mai arată analistul, într-un interviu acordat publicației ucrainene Focus.

„În ciuda pierderilor atât de mari, Statul Major al Federației Ruse, în ciuda oricărei logici, a început să crească resursele umane în această direcție, ceea ce demonstrează încă o dată atitudinea Federației Ruse față de armata sa”, notează analistul.

Militari din Brigada 3 aeropurtată / facebook

S-ar părea că, alături de sutele de lovituri zilnice de artilerie, un rol important în avansul rușilor l-au avut bombele aeriene ghidate, așa numitele KAB-uri. ”Bombele aeriene ghidate sunt lansate de la mare distanță de linia de luptă, motiv pentru care aeronavele inamice nu intră în zona de acoperire a apărării noastre aeriene”, declara purtătorul de cuvânt al Grupării operaţional-strategice de trupe ”Tavria”, Dmitri Likhovoy.

 

Forțele Armate ale Ucrainei și-au părăsit poziția de la periferia sud-estică din Avdiivka și nu există forțe blocate

 

Unităţile ucrainene, cu pierderi minore, şi-au părăsit poziţia „Zenith” de la periferia de sud-est a localității Avdiivka, a declarat comandantul grupului operaţional-strategic de trupe „Tavria”, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskîi, citat de Unian.

„Am deținut această poziție atâta timp cât ne-a permis să descurajăm și să distrugem eficient inamicul”, a spus el. Tarnavskîi a adăugat că decizia de plecare a fost luată pentru a păstra personalul și a îmbunătăți situația operațională. „La ora 13.00, nu există unități ucrainene blocate în Avdiivka. (). Prioritatea pentru noi este să salvăm viețile soldaților”, a mai spus generalul.

De altfel, chiar și președintele Zelenski a transmis conducerii militare un mesaj similar: principala prioritate este viața personalului militar.

Generalul a raportat că, în încercarea de a obține un avantaj pe câmpul de luptă, inamicul a folosit tactici neobișnuite: ”Au dat foc la un depozit de depozitare a rășinii bituminoase. Sub acoperirea unui fum gros, el încearcă să asalteze pozițiile apărătorilor ucraineni”.

„Tactic, ocuparea acestor poziții nu oferă inamicului un avantaj strategic și nu schimbă situația din cadrul operațiunii de apărare a Avdiivka. În prezent este în curs de desfășurare regruparea trupelor, reaprovizionarea și amenajarea unităților în noi poziții. are loc întărirea unităţilor”, a adăugat generalul.

 

Rusia a lovit rezervoare de păcură cu obuze de fosfor

 

Trupele ruse aruncă 60 de bombe aeriene zi și noapte asupra luptătorilor ucraineni din Avdiivka , regiunea Donețk și folosesc obuze de fosfor, a raportat vineri, 16 februarie, Brigada 3 aeropurtată.

Armata a lansat un videoclip care arată fabrica de cocs din care iese fum negru și explozii la sol.

„ Ocupanții folosesc obuze de fosfor, care dau foc rezervoarelor cu păcură. Smogul otrăvitor se răspândește pe întreg teritoriul fabricii”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel