Nouă cooperare militară Rusia-Belarus. Au început exercițiile comune de desant aerian tactic “în sprijinul păcii”

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

În perioada 9-27 martie 2021 Rusia și Belarus vor desfășura exerciții comune de desant aerian. Exercițiile reprezintă prima activitate militară comună ruso-belarusă de anul acesta și vor avea loc pe teritoriile ambelor state, cu centrul de greutate în Belarus.

Din informațiile puse la dispoziție de Ministerul rus al Apărării, rezultă că scenariul exercițiului cuprinde două etape distincte. În perioada 9-14 martie activitățile principale se desfășoară în Rusia, 

în poligonul Polivno din regiunea Ulyanovsk (800 km est Moscova), iar în perioada 15-27 centrul de greutate al acțiunilor se va muta în Belarus, în poligonul Osipovichi de lângă Minsk.

„Faza activă a exercițiilor militare va avea loc în perioada 16-19 martie”, a informat Ministerul rus al Apărării.

Potrivit agenției de presă TASS, 400 de militari ruși din trupele aeromobile și 80 de parașutiști bieloruși vor participa la exercițiile militare din Rusia, unde vor fi utilizate aproximativ 100 de unități de echipament militar greu, printre care două elicoptere de atac Mi-24 și șase elicoptere Mi-8AMTȘ de transport din Regiunea Militară Centru.

În Rusia, exercițiile declarate „de menținerea păcii” vor fi desfășurate sub conducerea comandantului garnizoanei Ulyanovsk, colonel Vladimir Seliverstov.

În etapa din Belarus, militarii vor participa în raport invers: 400 de militari din Belarus și 80 din Rusia.

"Unitățile de parașutiști ruși și bieloruși vor exersa în comun modul specific de acțiune al unui batalion de parașutiști întărit atunci când se află în defensivă, în ofensivă, pe timp de zi și de noapte", a mai precizat Ministerul rus al Apărării.

Comentariul autorului: Moscova și Minskul intenționează să consolideze cooperarea militară, iar marcarea începerii noului nivel de cooperare a început cu anunțarea creării de centre comune de instruire - două în Rusia și unul în Belarus, lângă granița poloneză, în regiunea Grodno.

Rusia a început cu mai mult timp în urmă să acorde importanță grupurilor aeromobile. Spre exemplu, în Regiunea Militară Sud, cea mai apropiată de România, acestea au fost create în fiecare batalion de infanterie moto din marile unități și unitățile militare. Începând 2018, subunitățile aeromobile au trecut la desfășurarea de misiuni ale desantului aerian tactic în cadrul activităților curente de pregătire pentru luptă.

În august 2020, în urma controversatelor rezultate ale scrutinului prezidențial din Belarus, președintele Alexander Lukașenko a căzut de acord cu Vladimir Putin, ca Belarusul să primească asistență militară din partea Rusiei “în caz de amenințări la adresa securității”, iar acesta reprezintă suportul politic pe care începe să se dezvolte actuala cooperare militară dintre cele două state.

Citește și: Construirea a două baze militare ruso-belaruse în apropierea frontierei cu NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel