Construirea a două baze militare ruso-belaruse în apropierea frontierei cu NATO

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus
Sursă foto: Ministerul Apărării din Belarus

Miniștrii apărării ai Federației Ruse, Serghei Șoigu, și Republicii Belarus, Viktor Krenin, au fost de acord să înființeze trei centre militare de pregătire pentru luptă. Decizia a fost luată în cadrul unei întâlniri bilaterale la Moscova, pe 5 martie, unde au fost discutate aspecte privind planul de cooperare militară bilaterală pe 2021.

Unul dintre centrele de instrucție se va afla teritoriul Belarusului, în regiunea Grodno din nord-vestul țării, care se învecinează cu Lituania și Polonia. Celelalte două vor fi construite în Rusia, dintre care unul în enclava Kaliningrad mărginită de Polonia, Lituania și Marea Baltică. Ultimul va funcționa în regiunea Nijnîi Novgorod, situată în partea europeană a Rusiei, la aproximativ 400 km est de Moscova.

În planul de cooperare ruso-belarus din acest an, unul dintre evenimentele importante este exercițiul ”Zapad-2021” (Vest-2021), care va fi cel mai mare exercițiu comun de până acum. De asemenea, sunt planificate activități comune și la nivel de organizații internaționale - Organizația de Cooperare din Shanghai, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și Comunitatea Statelor Independente.

Referindu-se la convorbirile cu Viktor Krenin, ministrul rus Serghei Șoigu a precizat că sistemul comun de apărare antiaeriană ruso-belarus a fost subiectul principal al discuțiilor.

 Oficialul rus și-a invitat colegii din Belarus la Conferința internațională de securitate de la Moscova și, de asemenea, i-a invitat pe militarii belaruși să participe la Jocurile Internaționale ale Armatei Ruse, care vor avea loc anul acesta. Șoigu a precizat că mai multe țări vor participa la aceste jocuri militare și numărul lor este în creștere. Krenin a mulțumit lui Șoigu pentru invitație și a spus că armata din Belarus a decis să participe la jocuri, cu 27 de echipe. "Trei concursuri vor avea loc în Belarus", a adăugat Krenin.

Comentariul autorului: În ianuarie, Krenin a anunțat că exercițiul comun ”Zapad-2021”, în care vor fi implicate contingente din ambele țări, va avea loc în perioada 10-16 septembrie 2021. Potrivit lui Krenin, se intenționează testarea unor noi modalități de cooperare [în lupta din] mediul urban și se va evalua eficacitatea armelor noi și modernizate. ”Zapad-2021” va fi al patrulea exercițiu comun din această serie, ultimele trei desfășurându-se în 2009, 2013 și 2017. La ”Zapad-2017”au participat aproape 13000 de militari, din care aproximativ 7200 din Belarus și 5500 din Rusia.

După demonstrațiile din vara anului 2020 din Belarus, împotriva președintelui Viktor Lukașenko, Rusia și-a intensificat cooperarea militară cu Belarusul, precum și prezența militară pe teritoriul vecinului său de la vest, situat într-o zonă tampon cu NATO. În prezent, Alianța nord-atlantică este prezentată în Belarus ca o amenințare și folosită ca o justificare pentru creșterea numărului de militari ruși în această țară. Dar, principalul risc pentru regimul Lukașenko nu este reprezentat de NATO, ci de voința populară de a se apropia mai mult de valorile occidentale. De aceea, se poate aprecia că prezența rusă are mai mult scopul de a preveni venirea la putere a unui regim favorabil unor relații mai bune cu Uniunea Europeană și NATO, decât protecția militară împotriva unei agresiuni externe.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel