Nou schimb de focuri la frontiera dintre India și China

Eduard Pascu |
Data publicării:

Schimburi de focuri între India și China, marți, într-o zonă de frontieră unde folosirea armelor era interzisă, potrivit unui acord încheiat în 1996 între New Delhi și Beijing.

"Trupele indiene au recurs la amenințări și au tras împotriva polițiștilor de frontieră chinezi care patrulau conform înțelegerii, iar polițiștii de frontieră chinezi au fost obligați să răspundă pentru a stabiliza situația pe teren", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei chineze colonelul Zhang Shuili.

Aceasta a fost primul schimb de focuri din octombrie 1975, dată la care patru soldați indieni au fost uciși la frontieră. În iunie anul acesta, India și-a pierdut 20 de soldați într-o luptă cu armata chineză pe Linia de Control Actual, o frontieră de facto în apropiere de regiunea Himalaya Ladakh, transmite Anadolu.

Într-o declarație publicată pe site-ul armatei chineze se arată că trupele indiene au pătruns ilegal de pe malul sudic al lacului PangongTso, spre secțiunea vestică a frontierei China-India, pe 7 septembrie. Calificând această mișcare drept o provocare militară gravă, Zhang a spus: „Actul flagrant a încălcat în mod grav acordurile încheiate anterior între cele două părți și duce la escaladarea tensiunilor regionale. Cerem părții indiene să oprească imediat acțiunile periculoase, să retragă imediat trupele transfrontaliere, să-și controleze cu strictețe trupele de pe front, să investigheze și să pedepsească personalul care a tras și să garanteze că nu se vor mai produce incidente similare", a îndemnat Zhang.


India neagă acuzele chinezilor

 

Cu toate acestea, New Delhi a negat acuzația și a spus că în niciun moment Armata indiană nu a trecut peste Linia de Control Actual și că nu a recurs la niciun mijloc agresiv, inclusiv la tragere. "China continuă să întreprindă activități provocatoare pentru a escalada tensiunile", a transmis Ministerul Apărării din India într-un comunicat.

„India continuă să calmeze situația din zona Liniei de Control Actual”, a declarat ministerul indian și a adăugat: „PLA [Armata Populară de Eliberare a Chinei] a încălcat flagrant acordurile și a efectuat manevre agresive, atât la nivel militar, cât și diplomatic și politic", se mai arată în comunicatul Armatei Indiene.

 

Acorduri încălcate

 

În 1993, New Delhi și Beijing au convenit că nici una dintre părți „nu va folosi forța împotriva celeilalte prin orice mijloace”. „Nicio activitate armată a ambelor părți nu va depăși Linia Controlului Actual”, se arată în acord.

Un alt acord între India și China prevede că „Niciuna dintre părți nu va deschide focul, nu va folosi substanțe chimice periculoase, nu va efectua atacuri cu artileria sau alte arme la mai puțin de doi kilometri de la Linia de Control Actual”.

Cu toate acestea, evoluțiile recente de la frontiere sugerează că ambele părți își încordează mușchii, încălcând acordurile.

Evenimentul de marți a avut loc la doar trei zile după o întâlnire între miniștrii apărării chinezi și indieni care a avut loc în capitala Rusiei, Moscova, pentru a calma tensiunile de la frontieră. Discuțiile de vineri reprezintă prima întâlnire directă la nivel înalt între doi grei din Asia după evenimentele de la frontieră din luna iunie. Atunci 20 de soldați indieni au fost uciși. 

Citește și: China, acuzată că mușamalizează luptele de la frontiera cu India și pune presiune pe familiile militarilor chinezi uciși

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel