Beijingul susţine că forţele armate chineze şi indiene s-au dezangajat din conflictul de la frontieră

Eduard Pascu / 28 iul 2020 / 15:39

Forţele armate ale Chinei şi Indiei s-au dezangajat din majoritatea zonelor de frontieră dintre cele două ţări, a comunicat marţi ministerul de externe de la Beijing, printr-un purtător de cuvânt citat de AFP.

În urmă cu o lună şi jumătate, în regiunea Ladakh de la frontiera chino-indiană din Himalaya au avut loc ciocniri în urma cărora au fost ucişi 20 de militari indieni; nu se cunoaşte numărul celor căzuţi de partea chineză. 'Situaţia continuă să evolueze către destindere şi remediere. (...) Trupele celor două ţări însărcinate cu paza frontierelor s-au dezangajat în cele mai multe locuri', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze Wang Wenbin, transmite Agerpres.

După ciocnirile directe, înalţi oficiali din cele două armate s-au întâlnit şi au convenit să acţioneze pentru reducerea tensiunilor.

Incidentul din 15 iunie a provocat indignare în India, unde au avut loc manifestaţii şi apeluri împotriva accesului produselor chineze. Guvernul de la New Delhi a interzis ulterior sute de aplicaţii informatice chineze, inclusiv platforma de distribuire a materialelor video TikTok, invocând motive de securitate naţională şi protecţie a datelor. Piaţa Indiei - ţară cu 1,3 miliarde de locuitori - este semnificativă, iar în unele cazuri cea mai mare, pentru multe din produsele respective.

Citește și: China, acuzată că mușamalizează luptele de la frontiera cu India și pune presiune pe familiile militarilor chinezi uciși

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy