Nou șef la Pentagon. Mark Esper acuzat de lobby pentru compania Raytheon - Update

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemul foarte complex de transfer al puterii în cadrul administraţiei americane a făcut ca Pentagonul să aibă de luni un nou şef interimar, al treilea în şapte luni, relatează AFP. În altă ordine de idei, senatoarea Elizabeth Warren l-a acuzat pe Mark Esper de lobby în favoarea principalului furnizor de arme pentru armata SUA, compania Raytheon.

Aşteptând ca numirea lui Mark Esper în funcţia de ministru al apărării să fie confirmată de Senat, secretarul US Navy, Richard Spencer, a preluat temporar conducerea celei mai mari armate din lume.

După ce Senatul a primit luni în jurul orelor 15.00 (21.00 GMT) o scrisoare de la Casa Albă anunţând oficial numirea lui în postul de secretar al Apărării, Mark Esper "a încetat să îndeplinească funcţia de ministru interimar şi mai este numai secretar al forţelor terestre", funcţia deţinută anterior, a informat un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Până când Senatul va confirma prin vot numirea sa, Mark Esper, 55 de ani, nu poate îndeplini funcţia de ministru interimar, în baza unei reglementări datând din 2010, a precizat el într-un comunicat.

Mark Esper a fost nevoit să revină în biroul de secretar al forţelor terestre, iar Richard Spencer s-a instalat în biroul de secretar al Apărării care nu a mai fost ocupat de un ministru în funcţie de la demisia neaşteptată a lui Jim Mattis în decembrie 2018, pe fondul dezacordurilor profunde cu preşedintele Donald Trump.

Precedentul secretar interimar, Patrick Shanahan, pe care liderul de la Casa Albă a întârziat să îl desemneze oficial, a renunţat la post la 18 iunie din motive familiale.

Acuzat de lobby pentru Raytheon

 

Potrivit senatoarei Elizabeth Warren, președintele Donald Trump i-a transmis lui Mark Esper că trebuie să "ia măsuri suplimentare" pentru a se retrage din rolul său de lider de rang înalt al contractorului de apărare Raytheon.

"Sunt îngrijorat de lipsa voinței dvs. de a aborda pe deplin conflictele de interese reale și percepute și de a vă reconsidera refuzul de a nu mai face lobby pentru Raytheon pe durata mandatului dumneavoastră la Departamentul Apărării", a spus Warren în scrisoarea pe care ea a făcut-o publică luni.

Warren a spus că săptămâna trecută a ieșit de la o întâlnire cu Esper "extrem de dezamăgită de lipsa de voință de a lua măsurile necesare pentru a șterge orice nor de etică legat de fosta ta activitate de lobby pentru Raytheon".

"Am cerut ca și fostului secretar interimar Patrick Shanahan, să vă extindeți angajamentul de recuzare pe durata mandatului dumneavoastră la Departamentul Apărării ... și să luați măsuri suplimentare pentru a elimina conflictele de interese reale sau percepute. Ai spus că nu vei face asta", a spus senatoarea Warren.

Pentagonul afirmă că Esper a respectat toate angajamentele etice

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al șefului Pentagon, Jonathan Hoffman, Esper a asigurat-o pe senatoarea Warren că este pe deplin angajat să urmeze acordul său de etică semnat, toate legile aplicabile în materie de etică și angajamentul de etică al președintelui - și nu a solicitat anterior o derogare sau o excepție.

„Dr. Esper este pe deplin angajat să susțină integritatea și imparțialitatea Departamentului Apărării în cea mai înaltă tradiție a Națiunii pe care o deservim", a declarat Hoffman. Pentagonul trebuia să-i răspundă lui Warren încă din luni după-amiază.

Esper a fost vicepreședinte al relațiilor guvernamentale pentru Raytheon, cel de-al treilea cel mai mare contractor de apărare din Statele Unite, în perioada 2010-2017, când a fost confirmat ca secretar al armatei. Comitetul pentru serviciile armate ale Senatului este convocat marți pentru o ședință de confirmare a lui Esper, după ce Trump ar urma să-l nominalizeze în mod oficial pe Esper.

Ar fi o provocare semnificativă pentru Esper să rămână departe de toate deciziile legate de Raytheon, a cărui afacere extrem de variată cu produse de apărare se întinde pe Departamentul Apărării. Firma din Massachusetts este un furnizor important de rachete ghidate, precum și sistemul de apărare antirachetă Patriot, a cărei vânzare către guverne străine sunt importante din punct de vedere geopolitic.

Vezi și: US Marine Corps au un nou comandant 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel