Norvegia a primit primul avion de patrulare maritimă P-8A Poseidon

Cătălin Costea |
Data publicării:

Agenția Norvegiană pentru Mijloace de Apărare a informat că, pe 18 noiembrie 2021, Norvegia a primit primul avion de patrulare maritimă P-8A Poseidon, fabricat de Boeing.

Aceasta este prima dintre cele cinci aeronave de patrulare P-8A Poseidon care vor fi achizitionate de guvernul norvegian pentru a fi operate de Royal Norwegian Air Force.

Pe 12 iulie, aeronava, denumită Vingtor, a fost scoasă din hangar pentru furnizarea primelor imagini, iar primul său zbor a avut loc pe 10 august, de la fabrica din Renton, Seattle, unde au fost testate motoarele și celelalte sisteme tehnice vitale, către facilitățile de instalare a echipamentelor militare.

Norvegia a primit primul P-8A Poseidon la patru ani după semnarea acordul cu furnizorul american, și cu doi ani înainte de data planificată pentru introducerea aeronavelor în serviciul de luptă. Celelalte patru avioane vor fi livrate în cursul anului 2022, iar noua flotă va înlocui cele șase P-3 Orion și trei DA-20 pe care Forțele Aeriene norvegiene le exploatează în prezent.

Respectând tradiția, următoarele denumiri ale celor patru aeronave P-8A Poseidon vor fi: Viking, Ulabrand, Hugin și Munin. Numele provin din istoria aviației locale din urmă cu aproape 80 de an, acestea fiind purtate de aeronavele de patrulare norvegiene PBY-5 Catalina, în 1942.

Avionul P-8A este destinat în principal luptei antisubmarin, fiind echipat special pentru a putea detecta și distruge submarinele inamice, dar, în aceeași măsură, poate asigura îndeplinirea misiunilor de recunoaștere și poate participa la operații antinavă și de căutare-salvare.

Aeronava poate transporta până la 9 tone de armament, fiind este echipată cu șase puncte de acroșare externe și cinci interne, pe care pot fi instalate rachete antinavă și de croazieră, torpile, mine marine și bombe aeriene.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel