Nord Stream-2 și Turkish Stream. Pierde Ucraina tranzitul de gaze? Kievul se teme de creșterea probabilității unui conflict militar

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Proiectul gazoductului Nord Stream-2 va face ca sistemul de transport al gazelor din Ucraina să nu fie revendicat, a declarat directorul executiv Naftogaz Ukrainy Andrei Kobolev.

"Vom pierde întregul tranzit, pentru că există și conducta Turkish Stream, care va fi cel mai probabil construită și lansată până la sfârșitul anului 2019", a declarat el pentru Channel 5.

Potrivit CEO-ului Naftogaz Ukrainy, odată cu lansarea Nord Stream-2, Ucraina va pierde un factor de diminuare a "agresiunii rusești", în timp ce probabilitatea unui conflict militar va crește semnificativ.

"Acest gazoduct ar trebui analizat nu în termeni de pierderi de bani, ci din punct de vedere al riscului militar", a declarat el.

"Trebuie să atragem companiile străine în administrarea sistemului ucrainean de transport al gazelor, să împărțim veniturile și să profităm de ele în schimbul investițiilor, în schimbul unei achiziții a unei participații, în schimbul susținerii în Occident a eficienței energetice, pentru multe alte lucruri ", a adăugat Kobolev.

Proiectul Nord Stream-2 are în vedere construirea a două linii de conducte de gaze naturale cu o capacitate anuală de până la 55 de miliarde de metri cubi, de la țărmul rus spre Germania sub Marea Baltică.

Compania rusă Gazprom va implementa proiectul împreună cu E.ON și BASF din Germania, Royal Dutch Shell, OMV și Engie din Franța.

Vicepreședintele executiv al NewTech Services, profesor al Universității de Stat din Gubkin de petrol și gaze, Valery Bessel, care a vorbit cu Vestnik Kavkaza, a menționat că chiar lansarea ambelor rute la capacitate maximă nu va anula tranzitul gazului rusesc prin Ucraina - este provocat de un factor complet diferit.

"O capacitate totală a Nord Stream-2 și Turkish Stream este de aproximativ 130 miliarde de metri cubi de gaz pe an, iar sistemul ucrainean de transport al gazelor este proiectat să pompeze 180 de miliarde de metri cubi pe an. Cu toate acestea, daca va inceta tranzitia, va fi din alt motiv - în primul rând, funcționarea acestuia necesită investiții suplimentare, deoarece este un sistem foarte vechi care trebuie reparat.

Prin urmare, sistemul de transport al gazelor prin Belarus, lansat în 2006, precum și Nord Stream și Turkish Stream au prioritate inaintea rutei ucrainene ", a explicat el, adăugând că, odată cu creșterea achizițiilor europene, tranzitul gazului rusesc al Ucrainei va fi păstrat cel puțin pentru o perioadă.

"Dar există încă un motiv - unul politic, nu avem nicio idee ce se va întâmpla mâine în Ucraina, tranzitul de gaze naturale este o afacere și oamenii preferă să facă afaceri într-o situație stabilă, nimeni nu dorește să-și asume riscuri.

Dacă reușim să ne apăram interesele de afaceri, fără a fi tot timpul în centrul scandalurilor constante, fără a pierde gazul în procesul de tranzit, ruta ucraineană va fi păstrată.

Gazprom nu este o organizație politică, sarcina acesteia este de a extrage și de a vinde gaze. Dacă se schimbă formatul tranzacției și gazul va fi cumpărat de europeni la frontiera ruso-ucraineană, Gazprom va fi de acord ", a subliniat Valery Bessel.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel