Noile rachete JAGM care vor înlocui Hellfire dublează raza elicopterelor SUA. Apache și Viper - primii ,,beneficiari"

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania Lockheed Martin a dezvoltat o nouă versiune, care are o rază dublă de acțiune, pentru racheta aer-sol de pe elicopterele americane de atac.

Noua rachetă, pe care Lockheed a numit-o JAGM-Medium Range, sau JAGM-MR, a zburat 16 kilometri (9,94 mile), într-un test desfășurat pe 16 noiembrie la Stația de arme navale și aeriene China Lake, California, potrivit  publicației americane Defense News.

Pe lângă raza mai mare de acțiune, compania a încorporat pe rachetă și un detector de ținte tri-mode care este format din senzor de imagine, laser semi-activ și senzor pe unde milimetrice.

JAGM (Joint Air-to-Ground), în ambele versiuni (cu razele de acțiune de 8 km și 16 km), va înlocui racheta Hellfire produsă tot de Lockheed și va fi trimisă mai întâi pe elicopterele de atac AH-64E Apache ale US Army (Forțele Terestre) și AH-1Z Viper ale Marine Corps (Infanteria Marină).

US Army și Marine Corps au declarat JAGM (versiunea cu raza de acțiune de 8 km) gata pentru producția la ritm maxim, la sfârșitul lunii august 2022.

Capabilitatea cu rază mai lungă de acțiune este critică pentru dorința US Army de a se afla la o distanță mai mare față de locațiile inamice - pentru a opera în afara razei de acțiune a sistemelor de arme inamice – a declarat Joey Drake, director de management al programelor pentru sisteme de rachete aer-sol la Lockheed Martin Missiles and Fire Control. În plus, Lockheed crede că poate oferi această capabilitate - JAGM-MR, la un cost care este „foarte apropiat” de cel al JAGM.

Compania a declarat că acum lucrează cu US Army pentru a „dezvolta foaia de parcurs a JAGM pentru a trece de la dezvoltare la producție cât mai repede posibil. Următorii pași vor fi colaborarea cu US Army pentru a se asigura finanțarea acestui program de îmbunătățire a produsului.”

US Army a anunțat, în mod repetat, că are nevoie, în general, de muniții cu rază mai lungă de acțiune, dar în special pentru flota sa de elicoptere. Pe lângă efortul de a mări raza de acțiune a JAGM de la 8 la 16 km, US Army urmărește o muniție de precizie cu rază și mai lungă de acțiune. În acest scop, a ales, ca soluție intermediară, rachetele Spike Non-Line-of-Sight ale companiei israeliene Rafael Advanced Defense Systems, care au o rază de acțiune de 30 km, demonstrația fiind făcută cu elicopterele AH-64E Apache.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel