Noi detalii despre oferta pentru România: Elicoptere Black Hawk construite în Europa, cu mentenanță la Romaero

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Black Hawk, sursă foto: PZL Mielec
Black Hawk, sursă foto: PZL Mielec

Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec (Polonia), din cadrul Sikorsky, parte a gigantului american Lockheed Martin, oferă câteva detalii cu privire la oferta pentru elicoptere Black Hawk pe care a înaintat-o țării noastre. Din această ofertă face parte și constituirea unui centru de mentenanță în România, la Romaero.

În acest context, amintim faptul producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin şi una dintre cele mai importante companii din industria aerospaţială din Polonia, a semnat anul trecut un memorandum cu Romaero pentru a dezvolta planul centrului de mentenanţă din Bucureşti.

Memorandumul semnat va deveni baza operaţiunilor prin care Romaero ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, în cazul în care acestea vor fi achiziționate de Guvernul României.

În acest sens, Janusz Zackrecki, președinte și director general al PZL Mielec, într-o informare de presă, a subliniat că elicopterele Black Hawk, propuse Ministerului de Interne al României, sunt utilizate și de Poliția poloneză, cât și de Armată.

În ceea ce privește cooperarea industrială, așa cum precizează și memorandumul mai sus amintit, în cazul în care țara noastră alege oferta celor de la PZL Mielec, mentenanța elicopterelor se va face la Romaero. Oferta implică cooperarea atât cu Romaero, cât și cu Deltamed. Dezvoltarea centrului de mentenanță ar putea atrage alte companii românești din industria de apărare în cadrul parteneriatului.

 

Oferta Lockheed Martin pentru MAI: 12 elicotere Black Hawk S-70 pentru România, construite în Europa

 

Oferta PZL Mielec se referă la 12 elicoptere Black Hawk în versiunea S-70. Este vorba despre patru elicoptere maritime și opt de uscat. Elicopterele Black Hawk pot fi folosite în misiuni precum luptă, misiuni de căutare sau salvare, evacuare, incendii, misiuni de transport și diferite misiuni medicale de urgență. 

3. -imagine fara descriere- (pzl-mielec-black-hawk-incendiu-misiune_87863200.jpg)

Janusz Zackrecki a precizat că perioada de viață a elicopterelor este de 35 de ani, timp în care industria din România va beneficia de o strânsă cooperare. Directorul PZL Mielec a subliniat relația strânsă dintre România și Polonia în ceea ce privește industria de apărare și securitatea, amintind spre exemplu că ambele state operează tehnică militară produsă de Lockheed Martin, precum F-16, ori ambele au „viziuni similare în ceea ce privește amenințarea NATO pe Flancul Estic”. Viziunea comună e împărtășită și în relația militară cu SUA. 

Acesta este de părere că o astfel de achiziție ar avea un câștig triplu: Elicopterele pot fi utilizate în diferite tipuri de misiuni, ele vor fi construite în Europa, iar relația industrială între România și Polonia se va consolida și mai mult.

 

Black Hawk multi-rol cu design militar

 

În același timp și Giuseppe Palumo, director pentru Black Hawk al Sikorsky, a subliniat că Black Hawk operează în 34 de state din lume, US Army fiind cel mai mare operator. El a precizat că datorită faptului că beneficiază de un design militar, Black Hawk S-70 poate fi folosit cu succes în toate tipurile de misiune, inclusiv în cele civile. În acest sens Black Hawk poate efectua misiuni în orice condiții meteo, elicopterele fiind prezente cu succes atât în zone precum Arctica, cât și Orientul Mijlociu, unde temperaturile sunt extrem de ridicate. Doar anul trecut Black Hawk S-70 a salvat aproximativ 740 de vieți.

Totodată, elicopterele sunt dotate cu design militar, dispun de cockpit în întregime digital și sunt produse în Europa - Polonia. Din SUA provin motoarele și avionica, în rest, ele vor fi produse în întregime în Europa. Un alt avantaj, transmit reprezentanții Lockheed Martin, e dat de faptul că elicopterele Black Hawk pot fi configurate rapid pentru diferite capabilități, spre exemplu se poate trece rapid de la o configurare pentru misiune de salvare la una de stingere a incendiilor.

2. -imagine fara descriere- (pzl-mielec-black-hawk-elicopter-productie_59177100.jpg)

Janusz Zackrecki, director PZL Mielec, a adăugat că în cazul în care România va alege oferta firmei sale, mentenanța se va face în țară la noi. Acest lucru include transfer de tehnologie în cazul în care este necesar, iar pe viitor producătorul nu exclude „activități complementare”.

 

Centrul de mentenanță de la Romaero ar deservi doar pentru o eventuală achiziție de Black Hawk din partea României

 

Important de precizat e că, într-un răspuns pentru DefenseRomania, reprezentantul PZL Mielec a confirmat că centrul de mentenanță va servi doar pentru elicopterele pe care țara noastră le-ar achiziționa, nu și pentru alți operatori. „Bazându-mă însă pe experiență, am deschide ușa pentru orice colaborare”, a subliniat directorul companiei poloneze.

În același timp acesta nu a exclus ca în momentul în care numărul elicopterelor Black Hawk va crește în Europa, Romaero să poată fi folosit ulterior și pentru mentenanța acestora. Însă scopul centrului de mentenanță îl reprezintă eventualele elicoptere Black Hawk pe care le-ar achiziționa România.

PZL Mielec oferă Ministerului Afacerilor Interne al Românie 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului național de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime și terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienți internaționali, începând cu anul 2010.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel