Noi confruntări armate la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan

Eduard Pascu |
Data publicării:
Trupe ale Pakistanului, sursă foto: Pakistan Army Instagram, isprofficial1
Trupe ale Pakistanului, sursă foto: Pakistan Army Instagram, isprofficial1

Autorităţile provinciei afgane Kandahar au anunţat vineri că în urma ultimelor confruntări armate frontaliere între trupele afgane şi cele pakistaneze 15 persoane au fost ucise şi alte 80 rănite, transmite agenţia EFE.

''Drept consecinţă a atacurilor cu mortiere şi tirurilor forţelor pakistaneze, 15 civili, inclusiv femei şi copii, au murit şi alte 80 de persoane au fost rănite'', potrivit purtătorului de cuvânt al provinciei Kandahar, la graniţa căreia a avut loc incidentul. Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a condamnat ''ferm'' vineri incidentul despre care autorităţile de la Kabul afirmă că a fost declanşat de un atac pakistanez.

Armata afgană a anunţat că a intrat în stare alertă maximă, pentru prima dată de la căderea regimului taliban în urma invaziei americane. În replică, Pakistanul a acuzat forţele afgane de la punctele de control că au deschis foc ''neprovocat împotriva civililor nevinovaţi reuniţi de partea pakistaneză a frontierei'', transmite Agerpres.

Guvernului de la Islamabad, care şi-a reafirmat intenţia de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Afganistanul, a anunţat că a ''activat imediat canalele militare şi diplomatice şi numai după eforturi intense a încetat focul dinspre partea afgană''.

Confruntările între trupele afgane şi pakistaneze sunt relativ frecvente de-a lungul Liniei Durand, numele dat frontierei create în urma acordurilor încheiate între britanici şi Kabul în secolul al XIX-lea. Dar guvernul afgan nu recunoaşte frontiera de 2.500 de kilometri care separă cele două ţări.

Citește și: Talibanii au atacat un post militar din nordul Pakistanului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel