Nimic nou în Marea Chinei de Sud | Armata chineză susţine că ’’a alungat’’ distrugătorul USS Benfold, aflat în apele din apropierea Insulelor Paracel 

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe fondul tensiunilor cu China, distrugătorul american USS Benfold a trecut prin Marea Chinei de Sud, în apropiere de Insuele Paracel, dar Comandamentul Armatei de Eliberare a Poporului (Armata Chinei) susţine că Forţele Navale Chineze au urmărit şi au avertizat nava militară americană, chiar dacă Marina SUA a afirmat că nava de război a efectuat o misiune în interesul libertăţii de navigaţie, pentru a contesta pretenţiile teritoriale pe care autorităţilor chineze le au asupra acestei regiuni.

Conform comandamentului Armatei de Eliberare a Poporului (Armata Chinei), distrugătorul american USS Benfold a navigat "ilegal" în apele teritoriale ale Chinei, fără a avea permisiunea Beijingului, încălcând suveranitatea ţării, iar forţele navale şi aeriene chineze au urmărit nava, potrivit Reuters.

"Solicitam solemn ca partea americană să înceteze imediat astfel de acţiuni provocatoare; în caz contrar va suporta consecinţele grave ale unor evenimente neprevăzute", a precizat comandamentul chinez.

Marina militară a SUA a transmis că elaborează o declaraţie despre incident. A fost prima dată când o navă de război americană traversa Marea Chinei de Sud în acest an.

Statele Unite efectuează frecvent misiuni în Marea Chinei de Sud, pe care le consideră în interesul libertăţii de navigaţie, pentru a contesta pretenţiile teritoriale ale Chinei.

USS Benfold a traversat marți lanțul de insule Spratly, apoi s-a întors spre nord pentru o demonstrație similară în apropiere de Insulele Paracel, joi, a precizat Lt. Mark Langford, purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a SUA. Cele două lanțuri de insule sunt la aproximativ 500 de mile unul de celălalt.

Langford a spus că afirmația Chinei conform căreia USS Benfold a fost avertizat să se îndepărteze de Insulele Paracel este „falsă” și că distrugătorul a operat în aceste ape în conformitate cu dreptul internațional.

Beijingul a înfiinţat avanposturi pe insule artificiale din zona maritimă respectivă, bogată în resurse piscicole şi străbătută de mai multe rute comerciale vitale. Marea Chinei de Sud a devenit unul din multele puncte fierbinţi în relaţiile chino-americane; Washingtonul respinge pretenţiile teritoriale chineze, susţinând că sunt nefondate.

China revendică zone întinse din Marea Chinei de Sud, asupra cărora au pretenţii şi Taiwanul, Vietnamul, Malaezia, Bruneiul şi Filipinele.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel