Nicolae Ciucă: Pregătirea liderilor neconvenționali, prioritatea armatei

Bogdan Cotiga |
Data actualizării: | Data publicării:
militari
militari

Şeful Statului Major al Apărării (SMA), generalul Nicolae Ciucă, a declarat, vineri, că înzestrarea Armatei cu echipamente de luptă moderne trebuie să se facă simultan cu profesionalizarea personalului care urmează să le utilizeze.

Ciucă spune că trebuie armata trebuie să pregătească pe viitor lideri să fie în măsură să se adapteze rapid la schimbare, să gândească şi să acţioneze neconvenţional. "Planurile de învăţământ şi programele şcolare trebuie să fie cât mai bine adaptate la schimbările majore tehnologice şi să cuprindă toate noutăţile în domeniul militar. Înzestrarea Armatei cu echipamente de luptă moderne trebuie să se facă simultan cu profesionalizarea personalului care urmează să le utilizeze', a spus Ciucă, la festivitatea de absolvire a promoţiei 121 'Centenarul Marii Uniri' a Facultăţii de comandă şi stat major şi a Facultăţii de securitate ale Universității "Carol I"

Resursa umană, cea mai puternică armă

El a subliniat necesitatea pregătirii resursei umane. 'Procesul prin care să putem avea încredere 100% că ceea ce am achiziţionat este şi eficient şi eficace continuă prin pregătirea resursei umane, prin tot ceea ce înseamnă partea aceasta de asigurare a procesului de mentenanţă, a procesului de menţinere a stării de operativitate şi nu este unul scurt, ci de durată, motiv pentru care încă o dată subliniez - avem nevoie de tot ceea ce înseamnă comuniunea perfectă în interiorul acestui binom tehnică - om, astfel încât, la final, să putem spune că am realizat o capabilitate. (...) Trebuie să creăm în continuare toate condiţiile necesare, astfel încât şi generaţiile viitoare să dobândească o pregătire pentru a fi în măsură să facă faţă provocărilor mediului de securitate actual', a afirmat Ciucă.

În opinia acestuia, resursa umană constituie cea mai puternică armă de care dispune armata. 'Noi considerăm că resursa umană, liderii reprezintă arma cea mai puternică de care armata dispune astăzi şi nu numai la nivelul Armatei Române, toţi cei cu care discutăm aceste aspecte consideră partea de resurse umane ca fiind centrul de greutate al resurselor de tranformare şi modernizare a armatelor', a arătat generalul Ciucă.

Dușa, mândru de elevii și studenții militari

La rândul său, secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Mircea Duşa, s-a arătat mândru de instituţiile de învăţământ militar, care pregătesc tinerii pentru viitor, pentru a face faţă oricărei situaţii. 'Noi suntem mândri de instituţiile noastre de învăţământ, fie că e vorba de învăţământ superior, fie de învăţământ liceal, pentru că în ultimul timp acestea sunt foarte apreciate la nivel naţional şi rezultatele obţinute atât de către elevii din liceele militare, dar şi de către studenţii noştri (...) sunt apreciate şi la nivelul Ministerului Educaţiei. (...) Faptul că aceste instituţii sunt apreciate ne dă nouă garanţia că pregătim tineri, tinerii Armatei Române, pentru viitor, că-i pregătim în aşa fel încât să facă faţă oricărei situaţii', a declarat Duşa.

A fost declarat șeful pomoției

Şef al promoţiei 121 'Centenarul Marii Uniri' a fost declarat maiorul Lucian Alexandru Ene, absolvent al programului de masterat 'Conducere interarme forţe aeriene'. De asemenea, între orele 09,30 - 12,00, la UNAp 'Carol I' a avut loc 'Ziua porţilor deschise'. Vizitatorii au avut prilejul să vadă, printre altele: Aula universitară; sala Senatului; galeria comandanţilor şi galeria profesorilor, cuprinzând picturi care-i înfăţişează pe comandanţii UNAp 'Carol I' şi pe întemeietorul acestei instituţii de învăţământ, respectiv cadre didactice reprezentantive ale unităţii; amfiteatrele; sălile de clasă; Biblioteca Universitară; Centrul de Limbi Străine; tipografia universităţii; Departamentul Regional de Management al Crizelor şi Operaţii Multinaţionale.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel