Nici nu a fost nevoie de o săptămână: Prima „întâlnire” a avioanelor F-16 românești cu Su-27 ale Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Prima misiune de interceptare a avioanelor de vânătoare F-16 românești în Țările Baltice. Sursa Foto:Forţele Aeriene Române.
Prima misiune de interceptare a avioanelor de vânătoare F-16 românești în Țările Baltice. Sursa Foto:Forţele Aeriene Române.

Prima misiune de interceptare a avioanelor de vânătoare F-16 românești în Țările Baltice. În data de 7 aprilie 2023, la numai șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO în Țările Baltice, două avioane de luptă F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania.

Două aeronave neidentificate au fost detectate zburând deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO. În conformitate cu procedurile standard, avioanele F-16 românești au fost alertate pentru a clarifica situația aeriană, precizează Forţele Aeriene Române.

După interceptare, aeronavele au fost identificate ca fiind două Suhoi Su-27 Flanker, aparținând Federației Ruse. Acestea au fost escortate în siguranță până la ieșirea din zona de responsabilitate a Alianței.

„Îndeplinirea cu succes a primei interceptări din cadrul misiunii de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice, confirmă nivelul ridicat al capacității de luptă al militarilor detașamentului „Carpathian Vipers” și capacitatea Forțelor Aeriene Române de a disloca și întrebuința aeronavele F-16 în misiuni NATO”, a declarat comandantul detașamentului, comandor Cosmin Vlad.

Detașamentul Forțelor Aeriene care efectuează misiuni de Poliție Aeriană Întărită în statele baltice a ajuns săptămâna trecută în Lituania. Detașamentul e format din militari care operează 4 avioane F-16.

Avioanele F-16 Fighting Falcon ale României vor asigura în perioada aprilie - iulie 2023 misiuni de Poliție Aeriană Întărită. Împreună cu tehnicienii și specialiștii, ROAF dislocă 100 de persoane pentru asigurarea misiunilor.

De subliniat că Forţele Aeriene Române vor opera pentru protejarea spațiului aerian al statelor baltice, aflate în coasta Federației Ruse, în unul din cele mai tensionate puncte de la granița NATO cu Rusia.

Personalul care se va disloca în Lituania, pe baza aeriană din Šiauliai, provine majoritar din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare „Warhawks" a Bazei 86 Aeriană "Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță".

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel