NHM "Căpitan-comandor Al. Cătuneanu" şi-a încheiat cu succes misiunea în Marea Ionică

Eduard Pascu / 09 apr 2021 / 15:29
Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”  Sursa foto: Forțele Navale Române
Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” Sursa foto: Forțele Navale Române

Nava maritimă hidrografică "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu" a acostat pe 9 aprilie, în portul militar Constanţa, după ce a participat la exerciţiul multinaţional de luptă contra minelor "Ariadne 21", încheindu-şi cu succes misiunea, informează Forţele Navale Române.

Exerciţiul a fost organizat de Forţele Navale Elene, în zona maritima adiacentă portului grecesc Patras de la Marea Ionică.

Timp de aproape trei săptămâni, nava militară românească a parcurs peste 1.800 de mile marine şi a tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele, în ambele sensuri.

"Acţiunile desfăşurate pe mare, în comun cu aliaţii din Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Spania şi Turcia, au reprezentat pentru echipajul românesc o oportunitate reală de perfecţionare a nivelului de pregătire în domeniul luptei contra minelor marine, constituind un bun prilej de creştere a nivelului interoperabilităţii dintre Forţele Navale Române şi cele partenere NATO", mai precizează sursa citată.

Potrivit sursei citate, nava maritimă hidrografică "Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu" - o platformă navală specializată în cercetarea hidrografică subacvatică şi realizarea suportului informaţional integrat - are un echipaj format din 46 de militari şi este comandată de locotenent-comandorul Toma Laurenţiu. Pentru participarea la misiune, la bord a fost ambarcată şi o grupă de scafandri de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal), cu un dispozitiv AUV, echipament specific pentru căutarea, descoperirea şi identificarea contactelor submarine.

"Participarea marinarilor militari români la Exerciţiul ”Ariadne 21” reprezintă încă o dovadă a modului de acţiune a Forţelor Navale Române pentru consolidarea măsurilor de apărare colectivă şi dezvoltarea capacităţii de adaptare a forţelor aliate la schimbările mediului de securitate din flancul sud-estic al zonei de responsabilitate", se mai menţionează în comunicat.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy