Netanyahu trebuie să demisioneze imediat, insistă liderul opoziției israeliene, Yair Lapid

Yair Lapid anunță Iranul din fața unui F-35i că Israelul e pregătit să acționeze militar dacă îi e amenințată existența
Yair Lapid anunță Iranul din fața unui F-35i că Israelul e pregătit să acționeze militar dacă îi e amenințată existența

Șeful partidului de centru israelian Yesh Atid și liderul opoziției, Yair Lapid, i-a cerut public miercuri pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu să demisioneze, deoarece luptele continuă pentru prima dată de la începutul războiului Israelului împotriva mișcării teroriste Hamas.

„Netanyahu trebuie să plece acum în timpul luptei”, a spus Lapid la televiziunea israeliană Channel 12. „Vom fi în guvern sub conducerea unui alt candidat din Likud”, a spus el, adăugând că negocierile pe această temă cu partidul politic al lui Netanyahu sunt deja in desfasurare. „Sunt mulți oameni acolo care înțeleg că țara se mișcă în direcția greșită”, a spus Lapid, al cărui discurs a fost citat de The Times of Israel.

„Acest guvern nu este funcțional. Avem nevoie de o schimbare - Netanyahu nu poate continua să fie prim-ministru. Nu ne permitem să ducem o campanie militară prelungită cu un prim-ministru în care publicul nu are încredere”, a continuat el.

Potrivit lui Lapid, țara ar putea fi condusă de un „guvern de reconstrucție națională” condus de Likud și cu implicarea partidelor ultraortodoxe, a partidului Yisrael Beytenu al lui Avigdor Lieberman și, de asemenea, a lui Benny Gantz, Unitatea Națională, dar fără Netanyahu, a subliniat el.

Lapid nu s-a alăturat cabinetului de război format la șase zile după brutalul atac terorist al Hamas asupra Israelului. El a condiționat participarea sa de plecarea din guvern a miniștrilor de extremă dreapta Bezalel Smotrich (sionismul religios) și Itamar Ben Gvir ( liderul Otzma Yehudit).

În răspunsul oficial al lui Lapid, partidul Likud s-a plâns că doar încearcă să înființeze un cabinet guvernamental care să promoveze crearea unui stat palestinian.

„Este regretabil și rușinos că Lapid politizează în timpul războiului când își propune să-l înlăture pe prim-ministrul care conduce campania (războiului) și vrea să-l înlocuiască cu un guvern care să creeze un stat palestinian și să permită Autorității Palestiniene (care se află la putere în Cisiordania – n.r.) pentru a controla Fâșia Gaza”, a spus Likud într-un comunicat.

Netanyahu nu a clarificat încă cine ar trebui să conducă enclava palestiniană, care este încă controlată de Hamas, după încheierea războiului, dar într-o aparentă aluzie la Autoritatea Palestiniană, a anulat public varianta unei  „organizații civile care își crește copiii în ura față de Israel, pentru a ucide israelieni și a distruge statul Israel”.

Răspunzând la declarația Likud, partidul Yesh Atid a declarat: „Lapid a propus un (nou) guvern condus de Likud, cu un prim-ministru Likud care nu este Netanyahu. Așa vom începe redresarea națională”, a răspuns acest Ješ Atid.

Netanyahu și Benny Gantz au convenit pe  11 octombrie asupra unui guvern de criză pe durata războiului cu Hamas. Partidul Yesh Atid  a refuzat să participe la guvern atât timp cât partidele de extremă dreapta rămân în el.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel